FAQ
Find

Detail Hindelooper wentke, vrouwenjas, onderdeel van Hindelooper vrouwenkostuum. Katoen, geverfd in sitstechniek, India, 1725-1750. Fries Museum Leeuwarden – collectie Koninklijk Fries Genootschap. Foto © Fries Museum Leeuwarden

LAATSTE WEKEN VOOR SITS, KATOEN IN BLOEI

Share this:

|

Glanzend, gebloemd, handbeschilderd katoen uit India dat vanaf de 17de eeuw de wereld veroverde. Dat is sits. De tentoonstelling Sits, katoen in bloei in het Fries Museum in Leeuwarden neemt de bezoeker mee op een reis van India naar Hindeloopen, Indonesië en Japan. Met nog maar een paar weken te gaan, viert het Fries Museum het succes van de tentoonstelling. Meer dan 35.000 bezoekers beoordeelden de tentoonstelling gemiddeld met een 8.4. De tentoonstelling is nog te zien tot en met zondag 10 september.

Posted 21 August 2017

topstukken
Het Fries Museum beschikt over een omvangrijke collectie goed onderhouden sits. Een van de topstukken is een 18de-eeuwse kimono. De stof en het kledingstuk zijn Indiaas, het model is Japans (Nederland had in die tijd als enige een handelspost in Japan) en de drager was een rijke Hollander.
De kimono is driehonderd jaar geleden beschilderd, maar ziet er nog steeds uit als nieuw. Het laat als geen ander collectiestuk zien dat in de ogenschijnlijk simpele katoenen stof diverse culturen samenkomen. Een ander topstuk is een wandkleed uit de 17de eeuw, de oudste sits in Nederland, met leeuwen, mythische vogels en een rand met amoureuze taferelen.
 
sits anno nu
In samenwerking met de Textiel Factorij, toont het Fries Museum in deze tentoonstelling hoe sits nog steeds inspireert. In het kader van dit project reisden Nederlandse vormgevers en kunstenaars onlangs naar India. Daar bliezen ze samen met Indiase ambachtslieden de gezamenlijke historie van sits nieuw leven in. Samen verkenden ze oude sitstradities en nieuwe technische mogelijkheden. Een aantal van de nieuwe kunstwerken is in deze tentoonstelling te zien. Barbara Broekman, Eline Groeneweg, Alya Hessy, Gerard Jasperse, Fransje Killaars, Jasmin Koschutnig, Ruud Lanfermeijer, Sarojini Lewis, Simone Post, Renuka Reddy, Jenne Sipman en Linda Valkeman presenteren hun resultaten in het Fries Museum. Andere resultaten worden gepresenteerd in Museum TwentseWelle en het Zuiderzeemuseum en het Lloyd Hotel & Culturele Ambassade.
 
Het Fries Museum wordt mede gefinancierd door de Ir. Abe Bonnema Stichting, de Provincie Fryslân, het Samenwerkingsverband Noord-Nederland, EZ/Kompas en de BankGiro Loterij.
 
Sits, katoen in bloei is een samenwerking met de Textiel Factorij. Dit project is mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds, het Stimuleringsfonds creatieve industrie, Dutch Culture, Shared Heritage, Barbas-van der Klaauw Fonds, Netty van Doorn Fonds en het Joes Meester Fonds.
 
De gelijknamige publicatie ‘Sits, katoen in bloei’ is mede mogelijk gemaakt door het Conservatoren Stipendium van het Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting Joes Lemmers Fonds, Fotostudio Noorderblik, Stichting Pieter Haverkorn van Rijsewijk en WBOOKS.
 
Zie de Agenda tentoonstelling Collectie Sits>

FRIES MUSEUM?
Wilhelminaplein 92
NL-?8911 BS Leeuwarden
+31 (0)58-2555500?
info@friesmuseum.nl
http://www.friesmuseum.nl

Hindelooper wentke, vrouwenjas, onderdeel van Hindelooper vrouwenkostuum. Katoen, geverfd in sitstechniek, India, 1725-1750. Fries Museum Leeuwarden – collectie Koninklijk Fries Genootschap. Foto © Fries Museum Leeuwarden.

Sits, katoen in bloei in het Fries Museum in Leeuwarden. Foto - Erikjan Koopmans

Sitsen Hindeloper wentke, vrouwenjas, voor de lichte rouw. Katoen, geverfd in sitstechniek, India 1750 – 1800. Fries Museum Leeuwarden – collectie Koninklijk Fries Genootschap. Foto © fotostudio Noorderblik.

Sign up!
Click here...
Yes, sign me up for the
Textile is more! newsletter
Latest news

WORD KUNSTVERZAMELAAR!
17-07 Kunst4Kids...

STUDIO DRIFT X IRIS VAN HERPEN
03-07 For her latest Haute Couture...

CHANGE IS THE CATALYST FOR...
29-06 For the 24 winners of the Dutch Design Awards 2018...

YOUNG DESIGNERS WIN TEN...
29-06 Dutch Design Awards and Keep an Eye Foundation...

Click here for all news…
participant
supported by
Copyright © 2013-2018  Textile is more!        Copyright, privacy, disclaimer        Advertising