FAQ
Find

Keith Haring, Untitled (velum), 1986, coll. Stedelijk Museum Amsterdam
Keith Haring artwork © Keith Haring Foundation

GERESTAUREERD VELUM VAN AMERIKAANSE GRAFFITIKUNSTENAAR WEER TE ZIEN IN HET STEDELIJK AMSTERDAM

Share this:

|

Vanaf 12 oktober 2017
Amsterdam, 4 september 2017 - In het Stedelijk is vanaf 12 oktober het velum van Keith Haring (1958-1990) weer te zien. De Amerikaanse kunstenaar en activist beschilderde het doek, dat dient om daglicht te filteren, in 1986 speciaal voor zijn solotentoonstelling in het Stedelijk. Voor deze tentoonstelling wilde Haring niet alleen bestaande werken aan de muur hangen, hij stond erop ook nieuw werk te maken. Hij beschilderde het doek van 12 bij 20 meter in één dag met spuitbusverf op de vloer in één van de museumruimtes. Daarvan maakte hij een energieke performance: onder toeziend oog van fotografen en journalisten bewoog hij zich, op hiphop muziek, met een ritmische snelheid al schilderend over het doek. Hij vulde het met tekeningen van dansende en gebarende poppetjes, kruipende baby’s en krioelende beesten. Dit doek, bekend geworden als het ‘velum van Keith Haring’, werd gespannen onder de glazen kap boven de historische trap. Het was direct een publiekslieveling. Nu, na bijna twintig jaar en een restauratie, is het opnieuw te bewonderen. 

Posted 4 September 2017

Haring actief in Amsterdam
Bijzonder was dat Haring zich in deze periode ook actief buiten het museum, in de stad Amsterdam manifesteerde. Hij ging met jonge graffitikunstenaars de straat op, en beschilderde o.a. de muur van het toenmalige museumdepot aan de Jan van Galenstraat vanaf een hoogwerker. Dit is Harings grootste, bewaard gebleven muurschildering in de openbare ruimte van Europa en bestaat uit één dikke, witte lijn. “Een soort vrolijke dinosaurus met een lange nek, als een CoBrA-achtig fabeldier. Met op z’n rug een poppetje met van die stripachtige straling om zijn hoofd. Alsof hij schrikt”, aldus de Amsterdamse kunstenaar Jan Rothuizen die er in 1986 bij was. De beschildering is anno 2017 nog steeds aan het oog onttrokken, het zit verstopt achter een plaat die het pand beschermt tegen vocht. 

Over de kunstenaar
Keith Haring begon in 1980 met het tekenen van graffiti in de New Yorkse metro, maar nadat hij zich in 1982 verbond aan de Tony Shafrazi Gallery exposeerde hij wereldwijd. Hij wilde echter geen elitaire museumkunstenaar worden, en maakte zijn werk dan ook voor iedereen toegankelijk door merchandise als T-shirts en buttons te verkopen. In 1986 had hij zijn eerste museale tentoonstelling in Nederland, in het Stedelijk Museum Amsterdam. Zoals hij daar zelf over zei: “... because it’s a major museum in Amsterdam, the show had phenomenal attendance. For me, it was an overwhelming experience, showing at the Stedelijk Museum. I felt I had really acomplished something”. De thema’s in Harings geëngageerde kunst, zoals oorlog, racisme, drugs en aids – de ziekte die Haring zelf in 1990 fataal werd – zijn altijd actueel gebleven.
 
Kunst boven de historische trap
Het Stedelijk heeft altijd een nauwe band gehad met kunstenaars en hen alle ruimte gegeven nieuw werk te ontwikkelen. Ook de relatie met het gebouw van het Stedelijk is daarin belangrijk. Daarom heeft het Stedelijk kunstenaars ook meermaals opdrachten gegeven voor nieuw werk, bijvoorbeeld voor rond de historische trap, waar kunstenaars als Daniel Buren en Dan Flavin, en op dit moment Seth Price, prachtige site specific installaties voor maakten.
 
Meer over Keith Haring
Op het online platform Stedelijk Turns zal binnenkort een artikel verschijnen van journalist Chris Reinewald, waarin hij dieper ingaat op de tentoonstelling die Keith Haring in 1986 bij het Stedelijk had en de roerige cultuurscene eind jaren ’80 waar hij ooggetuige van was. Te vinden via turns.stedelijk.nl

STEDELIJK MUSEUM AMSTERDAM
Museumplein 10
1071 DJ Amsterdam, Netherlands
+31 (0)20-573 2911
stedelijk.nl

Keith Haring aan het werk in het Stedelijk
Keith Haring artwork © Keith Haring Foundation

   
Sign up!
Click here...
Yes, sign me up for the
Textile is more! newsletter
Latest news

WORD KUNSTVERZAMELAAR!
17-07 Kunst4Kids...

STUDIO DRIFT X IRIS VAN HERPEN
03-07 For her latest Haute Couture...

CHANGE IS THE CATALYST FOR...
29-06 For the 24 winners of the Dutch Design Awards 2018...

YOUNG DESIGNERS WIN TEN...
29-06 Dutch Design Awards and Keep an Eye Foundation...

Click here for all news…
participant
supported by
Copyright © 2013-2018  Textile is more!        Copyright, privacy, disclaimer        Advertising