FAQ
Find

Edwin Oudshoorn door RVDA 

EDWIN OUDSHOORN PRESENTEERT NIEUW LEIDS LAKEN #3 VOOR MUSEUM DE LAKENHAL

Share this:

|

Modeontwerper Edwin Oudshoorn presenteert op donderdag 19 april 2018 bij Hôtel Droog zijn stofontwerp voor het project Nieuw Leids Laken van Museum De Lakenhal. De collectie Amphora-aardewerk van Museum De Lakenhal, gekenmerkt door sierlijke dierlijke en florale elementen, diende als inspiratiebron voor zijn design. Edwin Oudshoorn is de derde in een reeks van vijf kunstenaars en ontwerpers die een geweven, wollen stof ontwikkelen, geïnspireerd op de collectie van het museum. Nieuw Leids Laken #1 en #2 zijn ontworpen door respectievelijk kunstenaar Christie van der Haak en textielontwerper Mae Engelgeer. De exclusieve stoffen zijn vanaf voorjaar 2019 - wanneer het vernieuwde museum weer geopend is -verkrijgbaar in Museum De Lakenhal. 

Posted 12 February 2018

Leids Laken
In de zeventiende eeuw is Leiden het belangrijkste lakencentrum van de wereld. Leids Laken is een geweven en vervolgens vervilte wollen stof, die onder andere werd gebruikt voor kleding en meubels. De Leidse lakens zijn te herkennen aan de aangehechte lakenloodjes. In de Gouden Eeuw zijn de stoffen uit Leiden zo populair dat deze wereldwijd worden verscheept. Voor de Leidse lakens komen grondstoffen als wol, katoen, zijde en kleurstoffen uit Zuid-Europa, Azië en Noord- en Zuid-Amerika naar Leiden. Duizenden textielarbeiders maken van deze grondstoffen het beroemde Leidse Laken. Om de kwaliteit te waarborgen richt het stadsbestuur zeven keurhallen voor verschillende stofgroepen op. De in 1641 geopende keur- en verkoophal de 'Laecken-Halle' (Lakenhal), waar sinds 1874 het museum is gevestigd, is hiervan de belangrijkste. Met het project Nieuw Leids Laken blaast het museum de textielgeschiedenis nieuw leven in.
 
Over Museum De Lakenhal
Museum De Lakenhal is het museum voor kunst, kunstnijverheid en geschiedenis van de stad Leiden. Tot de hoogtepunten uit de collectie behoren werken van oude meesters als Lucas van Leyden, Rembrandt van Rijn en Jan Steen en van moderne kunstenaars als Theo van Doesburg, Jan Wolkers en Erwin Olaf. Museum De Lakenhal maakt kwaliteitsvolle tentoonstellingen van (inter)nationaal belang op basis van Leidse bronnen. Het museum profileert zich als een vernieuwend netwerkmuseum en verbindt heden en verleden door bezoekers te inspireren met oude en nieuwe gezichtspunten. Museum De Lakenhal is op dit moment gesloten voor een grootschalige restauratie en uitbreiding. De heropening van het vernieuwde museum staat gepland voor voorjaar 2019. 
 
Over Edwin Oudshoorn
Modeontwerper Edwin Oudshoorn (Lisse, 1980) is een ware ambachtsman, die zijn liefde voor het leven vertaalt in gelaagde collecties met een zeer herkenbare signatuur. Hij is een van de meest romantische Nederlandse ontwerpers wiens werk overdadig is gedecoreerd. Voor zijn creaties gebruikt hij zachte, lichte stoffen, tule, handgekleurde zijde en zachte wol, naast borduursels, kraaltjes en kristallen. Zijn creaties zijn in diverse musea te bewonderen, waaronder het Rijksmuseum, Het Gemeentemuseum in Den Haag, Stedelijk Museum Amsterdam, Teylers Museum en Musée de la Vie Romantique in Parijs. 

Venue: Hôtel Droog
Staalstraat 7B, 1011 JJ Amsterdam, Netherlands
+31 (0)20-217 0100
http://www.droog.com

Meer informatie: 
Museum de Lakenhal
Oude Singel 32, 2312 RA Leiden, the Netherlands
+31 (0)71 5165360
INFO@LAKENHAL.NL
http://www.lakenhal.nl

Museum De Lakenhal en Edwin Oudshoorn Foto Janiek Dam

Museum De Lakenhal en Edwin Oudshoorn Foto Janiek Dam

Amphora, Vaas met decor van vogel op tak met bloemen, 1908-1927, coll. Museum De Lakenhal

Click here to download the file "Zeven_eeuwen_Leids_Laken_Museum_De_Lakenhal.pdf".
Sign up!
Click here...
Yes, sign me up for the
Textile is more! newsletter
Latest news

LAST DAY OF OUR LEGACY III...
05-01 One of the sixteen artists in this groupexhibition is...

MUSEUM OF BROKEN...
29-12 12/27/2018221/12/2019 “Broken Relationships...

BOIJMANS MUSEUM, NIEUW IN DE...
28-12 Le tabernacle van kunstenaar Yves Tanguy is onlangs...

MUSEUM DE LAKENHAL LANCEERT...
28-12 Museum De Lakenhal lanceert een nieuw Rembrandtpalet...

Click here for all news…
participant
supported by
Copyright © 2013-2019  Textile is more!        Copyright, privacy, disclaimer        Advertising