FAQ
Find

Bart Hess, Life instinct, 2018, interactieve installatie (detail).

NIEUWE COLLECTIEPRESENTATIE ARS LONGA, VITA BREVIS; HET MENSELIJK LEVEN IN NEGEN EPISODES

Share this:

|

Op vrijdag 22 juni opent in Rijksmuseum Twenthe Ars Longa, Vita Brevis – Het menselijk leven in negen episodes. Ars Longa, Vita Brevis is dé nieuwe collectiepresentatie die tevens kan worden beschouwd als een beginselverklaring van het museum. In Rijksmuseum Twenthe draait het niet om de autonomie van de kunst, maar om de betekenis van de kunst voor mensen. Rijksmuseum Twenthe is het ‘Museum van de Verbeelding’, want het is de verbeelding waarmee wij vorm en betekenis geven aan de wereld om ons heen.

Posted 27 April 2018

Condition humaine
De centrale thematiek van Ars Longa, Vita Brevis is ‘la condition humaine’, ofwel de menselijke conditie. Het mysterie en het verlies daarvan, vrijheid en verbondenheid, de wilskracht en het onvermogen: onze realiteit wordt doorsneden door contradicties. De wereld waarin wij leven is fundamenteel tweeslachtig en de verdeeldheid die wij ervaren is onophefbaar. De notie dat wij mensen nooit de volmaakte toestand zullen bereiken is kenmerkend voor de menselijke conditie in de 21ste eeuw. De kunsten bieden geen sluitende antwoorden op dit tekort, maar ze doen wel een poging om ons hiertoe te laten verhouden. Ze helpen ons om betekenis te geven aan de wereld om ons heen.
 
Negen kunstenaars
Voor Ars Longa, Vita Brevis heeft Rijksmuseum Twenthe negen hedendaagse kunstenaars gevraagd om een eigen zaal in te richten waarin een episode uit het menselijk leven wordt verbeeld. Samen volgen zij de natuurlijke gang; van de verwekking tot het sterven. Alle negen kunstenaars maakten hiervoor een keuze uit de museumcollectie, aangevuld met een of meerdere eigen werken. In de tentoonstelling zijn achtereenvolgend ensceneringen te zien van Bart Hess (1984), L.A. Raeven (1971), Berend Strik (1960), Philip Vermeulen (1986), Anne Wenzel (1972), Peter Zegveld (1951), Karin Arink (1967), Armando (1929) en Silvia B. (1963). Een terugkerend element in alle zalen is de dualiteit van het bestaan: van het fysieke aantrekken en afstoten bij Bart Hess tot aan de overgave aan het leven en notie van de dood bij Silvia B. 
 
Nieuwe betekenissen
Ars Longa, Vita Brevis beschrijft de menselijke conditie in haar verwarrende tweeslachtigheid. De deelnemende kunstenaars voegen nieuwe betekenissen toe aan de kunstvoorwerpen die zij hebben uitgekozen. De hedendaagse kunst resoneert met de oudere kunst en samen vertellen de objecten ons een actueel verhaal. Goede kunstvoorwerpen overleven de maker. Niet vanwege de intrinsieke waarde maar omdat die kunst zich leent om telkens weer geladen te worden met nieuwe betekenissen. Betekenissen waar de oorspronkelijke vervaardiger nooit bij stil heeft gestaan. Oude en nieuwe kunstwerken gaan met elkaar een nieuwe klank aan. 
 
Een paar voorbeelden
Neem de installatie van Peter Zegveld over de wilskracht maar ook het onvermogen van de mens. Een eeuwenoud thema dat in de collectie van Rijksmuseum Twenthe treffend wordt uitgedrukt in het 16de-eeuwe schilderij van de toren van Babel van Hendrik van Cleve. Daartegenover plaatst Zegveld zijn kinetische installatie Die Treppe. De trap in dit werk reikt hoog, naar de hemel, maar de menselijke figuur die Zegveld erop projecteert zit gevangen in zijn val.
 
Of neem de ruimtelijke installatie van Bart Hess in de eerste zaal rondom het thema begeerte. Op een verhoging die doet denken aan een operatietafel liggen pulserende wormachtige wezens. Onherkenbaar menselijk of dierlijk maar vol levenskracht en lust. Een beeld dat in al zijn vleselijkheid zowel aantrekkelijk als afstotelijk is. Aan de wand hangt een 16de-eeuws schilderij uit de zuidelijke Nederlanden van Hercules in gevecht met de reus Antaeus. Aan de andere wand een enorm doek van twee vechtende Elandstieren door Richard Friese. Een kabinet vol begeerte en viriliteit waarbij lust en geweld nauwelijks te onderscheiden zijn.
 
Catalogus
Bij Ars Longa, Vita Brevis verschijnt een rijk geïllustreerde publicatie met essays over de tentoonstelling van Arnoud Odding (directeur Rijksmuseum Twenthe) en Josien Beltman (conservator moderne en hedendaagse kunst Rijksmuseum Twenthe). Daarnaast bevat de publicatie bijdragen van alle negen deelnemende kunstenaars. Hun bijdragen lopen uiteen van documentatie van hun werkproces tot aan ontwerpschetsen en teksten over hun werk. Er verschijnt zowel een Nederlandse als Engelse editie.
 
RIJKSMUSEUM TWENTHE
Lasondersingel 129-131
NL-7514 BP Enschede, the Netherlands
+31 (0)53-4358675
www.rijksmuseumtwenthe.nl

Sign up!
Click here...
Yes, sign me up for the
Textile is more! newsletter
Latest news

HOOD MUSEUM REOPENS FOLLOWING...
15-02 Designed by Tod Williams Billie Tsien Architects, the...

TEXTILE DESIGN STUDENTS DRAW...
15-02 NEWS FROM THE NORTHERN SCHOOL OF ART Leading...

THE KRYSTYNA CAMPBELL-PRETTY...
05-02 1/3/2019-14/7/2019 NGV International | FREE...

DEADLINE FOR CURATORIAL...
05-02 The Baltimore Museum of Art (BMA) has extended the...

Click here for all news…
participant
supported by
Copyright © 2013-2019  Textile is more!        Copyright, privacy, disclaimer        Advertising