FAQ
Find

Gelatin and curator Francesco Stocchi in the exhibition foto: Jason Schmidt

VIER TENTOONSTELLINGEN GEOPEND

Share this:

|

Afgelopen zaterdag, 9 juni 2018, openden vier tentoonstellingen in Museum Boijmans Van Beuningen. ‘Breathing Colour’ van Hella Jongerius, ‘Hot Glue’ van Bertjan Pot, ‘ANIMA MUNDI’ van Hans van der Ham en ‘Sensory Spaces 14’ met Latifa Echakhch. Enkele weken geleden ging 'Vorm - Fellows - Attitude' van het Weense Gelatin al van start.
De zomerse opening trok ruim 1650 bezoekers naar het kleuronderzoek van Hella Jongerius, het rauwe ontwerpproces van Bertjan Pot, de bezieling van de kunst in ANIMA MUNDI en de dramatische inktpatronen van Latifa Echakhch. Honderden bezoekers maakten van de gelegenheid gebruik om te dwalen langs de gigantische bruine sculpturen van Gelatin en bijbehorende naaktpakken aan te trekken. Ook de vernieuwde opstelling van de vaste collectie van Museum Boijmans Van Beuningen werd door vele bezoekers bezocht.

Jong & oud
De tentoonstellingen werden geopend in het bijzijn van de kunstenaars, conservatoren, Rotterdammers en kunstliefhebbers en alle soorten bewonderaars uit binnen -en buitenland. De tentoonstellingen zijn de komende maanden nog te zien in het Rotterdamse kunstmuseum.

Najaarstentoonstelling 2018: Pure Rubens
Op 8 september opent de grote najaarstentoonstelling in Museum Boijmans van Beuningen: 'Pure Rubens'. Deze gezamenlijke tentoonstelling is onder de titel 'Pintor de Bocetos' nog tot en met 5 augustus 2018 te zien in het Museo Nacional del Prado in Madrid waar het museum internationaal mee samenwerkt.

Posted 12 June 2018

Gelatin: Vorm – Fellows – Attitude
19/5/2018-12/8/2018
De Bodonzaal (1500m2) van Museum Boijmans Van Beuningen is overgenomen door de opzienbarende en internationaal bejubelde kunstenaars van Gelatin. Het aanstekelijk enthousiaste werk van het in Wenen woonachtige viertal, nodigt het publiek nadrukkelijk uit tot deelname. Een van de 101 handgemaakte naaktpakken aantrekken is niet verplicht, maar mag wel. De sculpturen aanraken mag ook.
                       
Gelatins humoristische werken vragen om nieuwsgierigheid. Ze zijn van een absurditeit en directheid die confronteert door sociaal conformisme en taboes op de voorgrond te plaatsen én te doorbreken. Het viertal werkt op de grens van schilderkunst, sculptuur en popmuziek, van architectuur en sport, performance en mode, van geënsceneerde evenementen en spontane conversaties, die als geheel ontsnappen aan elke poging tot categorisering.
“THIS IS ALSO A SHOW FOR ALL WHO THINK THAT CONTEMPORARY ART IS SHIT. THEY SHOULD COME AND SEE THIS SHIT SHOW. THEY WILL BE SATISFIED.” Gelatin
 
De tentoonstelling Vorm – Fellows – Attitude in Museum Boijmans Van Beuningen laat Gelatins onbevangen interesse in de menselijke conditie zien. In het werkproces van de groep staat het lichaam centraal. De monumentale sculpturen zijn voor deze plek gemaakt en benadrukken het unieke karakter van de ruimtes van het museum. Zij vieren de beeldhouwkunst, als unieke uiting van onze menselijkheid en als sociale culturele en economische bemiddelaar. Eén van de thema’s die bevraagd worden, is de negatieve connotatie die ontlasting in de loop der eeuwen heeft gekregen.
 
Omdat een drol het eerste kunstwerk is dat je als kind maakt, creëerde Gelatin in 2007 het poepalfabet. De bedoeling was om alle ruimte te geven aan de onschuld waarmee kinderen de wereld tegenmoet treden, nog vrij van taboes, een houding die volwassen het liefst willen vergeten. Met hun karakteristieke persoonlijke, eerlijke en passievolle aanpak stelt Gelatin vragen bij zulke taboes, die een passieve houding, non-communicatie en angst in de hand werken. 

Stuk zeep
Conservator van de tentoonstelling, Francesco Stocchi, vergelijkt Gelatin met een stuk zeep: “Zodra je grip op ze denkt te hebben glippen ze weg en houd je hun essentie in je handen.” De nieuwe sculpturen die speciaal voor Rotterdam worden gemaakt, staan in een lange reeks van werken en sculpturale concepten waarmee Gelatin al meer dan twintig jaar aan de gang is. Internationale faam Museum Boijmans Van Beuningen kent de vaste traditie om een podium en totale artistieke vrijheid te geven aan kunstenaars van internationale faam die voor het eerst in een grote Nederlandse instelling werk tonen. Eerder liet het museum werk zien van onder anderen Urs Fischer (2006), Erik van Lieshout (2006), Andreas Slominski (2007), Pipilotti Rist (2009), Carsten Höller (2010), Marijke van Warmerdam, Ugo Rondinone (2016) en Tal R (2017). Uiterst confronterend Sjarel Ex, directeur van Museum Boijmans Van Beuningen: 'Gelatin vindt dat de geest moet waaien. Ze zijn spannend, uiterst confronterend en zorgen altijd voor een ongemakkelijk gevoel. En toch blijft hun werk - de emotie uit hun werk - je nog lang bij, ook als het fysiek alweer verdwenen is. We bieden ieder jaar een belangrijke kunstenaar van internationale faam een podium. Deze vrije benadering is deel van Boijmans' DNA, van wie wij zijn.'

Roze konijn
Eerdere projecten van Gelatin waren onder meer Human Elevator (1999): een lift in Los Angeles die werkte met menselijke spierkracht; The B Thing, in 2000 in New York, waar Gelatin tijdelijk een balkon aanbracht op de 91ste verdieping van het World Trade Centre; Nellanutella(2001) waarvoor ze in de kanalen van Venetië doken als deel van de Biënnale; True Love IV (2002), een houten raket in Zuid-Korea; Gelatin at the Shore of Lake Pipi Kacka(2003): een menselijke verjaardagstaart in Londen; en Otto Volante (2004), een zelf gemaakte, functionerende achtbaan in Galleria Massimo De Carlo in Milaan.
 
In de afgelopen jaren maakte Gelatin een gigantisch groot menselijk kopieerapparaat voor objecten (Tantamounter 24/7, 2005); een kolossaal, vijftig meter lang, roze konijn in de Italiaanse bergen (Hase / Rabbit / Coniglio, 2005); een sculptuur van bevroren urine op de 1ste Biënnale van Moskou (Zapf de Pipi, 2005); roeibootjes in een meer op het dak van de Hayward Gallery in Londen (Normally, Proceeding and Unrestricted with Without Title, 2008); een sculptuur van een reusachtige neus aan de Donau bij Sankt Lorenz in Oostenrijk (The Wachauer Nase, 2014) en honderd verlichte ballonnen in een grot in Puerto Rico (Cave Show, 2014).
 
Eerste solotentoonstelling
Gelatins rebelse, speelse en hartverwarmende manier van kunst maken geniet al enige bekendheid in Nederland vanwege shows bij Sonsbeek 9 en in de Rijksakademie van beeldende kunsten. Vorm - Fellows - Attitude in Museum Boijmans Van Beuningen wordt Gelatins eerste solotentoonstelling in een Nederlands museum.

Museum Boijmans Van Beuningen
Een bezoek aan Museum Boijmans Van Beuningen is een reis door de geschiedenis van de kunst. De bezoekers worden uitgenodigd op een ontdekkingstocht door de uitzonderlijke museumcollectie vol meesterwerken uit de eeuwen van Jeroen Bosch, Bruegel, Van Eyck en Rembrandt tot Salvador Dalí, Kees van Dongen, Edvard Munch en Charley Toorop.
Boijmans toont ook permanente grote installaties van hedendaagse kunstenaars, waaronder Yayoi Kusama's Infinity Mirror Room, Olaf Nicolai's Apollo, Richard Serra's Waxing Arcs en Wieki Somers' MerryGoRound Coat Rack.
 
Naast de collectie vol topwerken die permanent te zien is, organiseert Museum Boijmans Van Beuningen spectaculaire en tot nadenken stemmende tentoonstellingen. De komende jaren toont het museum niet alleen zijn collectie en tentoonstellingen, maar bouwt het ook aan een toekomstbestendig museumgebouw én het eerste voor publiek toegankelijke kunstdepot ter wereld. Francesco Stocchi Francesco Stocchi (Rome, 1975) is curator Moderne en Eigentijdse Kunst bij het Museum Boijmans van Beuningen. Daarnaast is hij curator van de wisselende programma’s van de Fondazione Carriero (Milaan) en de Fondazione Memmo (Rome) en publiceert hij regelmatig over kunst en visuele cultuur.
 
Gelatin
Gelatin bestaat uit vier kunstenaars (Wolfgang Gantner, Ali Janka, Florian Reither en Tobias Urban) die elkaar ontmoetten tijdens een zomerkamp in 1978. Vanaf 1993 werken ze samen en tonen werk bij internationale instellingen, in particuliere galeries, op festivals, onafhankelijke organisaties in het kunstenveld en in de openbare ruimte.
In 2001 vertegenwoordigde Gelatin Oostenrijk op de 49ste Biënnale van Venetië en nam ook deel aan de edities van 2007 en 2009. In 2011 liet Gelatin het kunstwerk Some Like It Hot zien in het Gelatin Pavilion tijdens de 54ste Biënnale van Venetië, met Bice Curiger als curator. Gelatin toonde werk op diverse biënnales en internationale tentoonstellingen, zoals de Aichi Triënnale in het Nagoya City Art Museum in Japan (2010), de Anzengruber Biënnale in Wenen in Oostenrijk (2009), de Biënnale voor hedendaagse kunst in Moskou in Rusland (2005), de Joegoslavische Biënnale voor jonge kunstenaars in Servië (2004), de Biënnale van Gwangju in Korea (2002), de Biënnale van Shanghai in China (2002), de Biënnale van Liverpool in het VK (2002, 1999) en de In Between EXPO 2000 in Hannover, in Duitsland (2000).
 
Recente tentoonstellingen en performances waren onder meer: New York Golem in Greene Naftali in New York, Gelatin Gelitin Gelintin in de Galerie Perrotin in Hong Kong, The Guild of Giving tijdens Manifesta 11 in Cabaret Voltaire in Zürich en Prosospopoiea in de Massimo De Carlo Gallery in Londen.
 
Onlangs namen ze deel aan de groepstentoonstellingen How To Live Together van curator Nicolaus Schafhausen in de Kunsthalle Wien in Wenen, Franz West  ARTISTCLUB in 21er Haus  Museum für zeitgenössische Kunst in Wenen, Home Improvements van curator John Waters in de Fraenkel Gallery in San Francisco, The AvantGarde Won't Give Up: Cobra and Its Legacy van curator Alison M. Gingeras bij Blum & Poe in Los Angeles, Punk. Its Traces In Contemporary Art in CA2M  Centro de Arte Dos de Mayo in Madrid en Tribute to Flux Labyrinth (1976/2015) voor Frieze Projects New York ter gelegenheid van de Frieze Art Fair in New York. www.gelitin.net
 
BOIJMANS VAN BEUNINGEN
Museumpark 18
3015 CX Rotterdam, the Netherlands
+31 (0)10-4419400
info@boijmans.nl
http://www.boijmans.nl

Gelatin: Vorm Fellows Attitude, ©Museum Boijmans Van Beuningen

Gelatin in the exhibition foto: Jason Schmidt

Gelatin: Vorm Fellows Attitude, ©Museum Boijmans Van Beuningen

Sign up!
Click here...
Yes, sign me up for the
Textile is more! newsletter
Latest news

HOOD MUSEUM REOPENS FOLLOWING...
15-02 Designed by Tod Williams Billie Tsien Architects, the...

TEXTILE DESIGN STUDENTS DRAW...
15-02 NEWS FROM THE NORTHERN SCHOOL OF ART Leading...

THE KRYSTYNA CAMPBELL-PRETTY...
05-02 1/3/2019-14/7/2019 NGV International | FREE...

DEADLINE FOR CURATORIAL...
05-02 The Baltimore Museum of Art (BMA) has extended the...

Click here for all news…
participant
supported by
Copyright © 2013-2019  Textile is more!        Copyright, privacy, disclaimer        Advertising