FAQ
Find

Institute For Figuring, The Crochet Coral Reef, 2011. copyright Institute For Figuring

HAAK ZELF OOK EEN STUKJE KORAALRIF EN VOEG HET TOE AAN DE TENTOONSTELLING

Share this:

|

HANDELSMERKEN
Frontier Imaginaries Ed. No. 5
7/4/2018-1/7/2018
 
De tentoonstelling Handelsmerken is geïnspireerd op de wereldwijde handelsrelaties van Eindhoven en Noord-Brabant in de afgelopen 600 jaar. Bezoekers ontdekken onverwachte verbanden tussen geschiedenissen en objecten uit Afghanistan, Australië, Congo, Frankrijk, Indonesië, Myanmar, Nederland, Nieuw-Caledonië en Singapore. Drie iconen van de handel van Noord-Brabant – de valk, de sigaar en de computerchip –  staan centraal. Zij verschijnen en verdwijnen in verschillende tijden en gebieden. De tentoonstelling brengt het verhaal van de handel terug naar Eindhoven en richt zich op de lokale gevolgen. 

Posted 1 May 2018

 
HANDELSMERKEN – DE VALK, DE SIGAAR, DE COMPUTERCHIP
De titel Handelsmerken is een reactie op het ondernemingsverleden van Noord-Brabant. Dit gebeurt aan de hand van drie belangrijke handelsartikelen: de valk, de sigaar en de computerchip.
De valk brengt de ecologische vogeltrekroute die Noord-Europa verbindt met Afrika ten zuiden van de Sahara in kaart, maar ook de vroegmoderne Europese valkerijhandel met als epicentrum het dorp Valkenswaard. De sigaar staat symbool voor een wereld van industrialisatie, de structuren van de natiestaat en een grondstoffenketen met onder meer tabaksbladeren uit Sumatra. Ten slotte belicht de computerchip een transnationaal ondernemingssysteem van ‘menselijk kapitaal’ en de regionale marketing van de ‘Brainport’ die bestaat naast de Rotterdamse zeehaven en de luchthaven Schiphol.
 
TIJDLIJN / GETIJDENLIJN
In de tentoonstelling volgen de bezoekers een tijdlijn die meer dan zeshonderd jaar handels- en sociale relaties in kaart brengt, een uitgebreide versie van prof. Elizabeth A. Povinelli’s Symphony of Liberalisms (2015 – nu). In dit werk worden datums van lokale en mondiale betekenis in een muzikaal manuscript genoteerd. Dit nodigt toeschouwers uit om de geschiedenis niet als een aaneenschakeling van gebeurtenissen voor te stellen, maar als een veranderende en zich ontwikkelende partituur. In het Van Abbemuseum wordt de Symphony als een getijdenlijn aangebracht langs de wanden van de Oudbouw in een grafische stijl van Julie Peeters.
Stap voor stap wordt het tijdsverloop in de hele tentoonstelling onderbroken door onverwachte verbanden en geografische parallellen. Eigentijdse eigendomsgeschillen onderbreken een 16de-eeuwse huiselijke setting, een Birmese burgeroorlog ontvouwt zich naast de industrialisatie van Europese arbeidsomstandigheden, en langs de ontwikkeling van de bureaucratie in Singapore zie je de staccato esthetiek van street art en hiphop in Eindhoven en Helmond uit de jaren tachtig.
Met patronen van herhaling en verstoring verzet de tijd- en getijdenlijn in deze tentoonstelling zich  tegen de moderne Europese indeling van ruimte en tijd, die door onderzoeksadviseur Denise Ferreira da Silva wordt samengevat als de scheiding van ‘dit hier’ en ‘dat daar’ en van het ‘hier en nu’ en ‘daar en toen’.
 
FRONTIER IMAGINARIES
Handelsmerken is de eerste grote tentoonstelling in Europa van de kunst- en onderzoekstichting Frontier Imaginaries. Na eerdere edities in Australië, Palestina en New York komt Frontier Imaginaries nu naar het Van Abbemuseum. Alle edities van Frontier Imaginaries gaan over de ontmoetingen tussen lokale en mondiale krachten via hedendaagse kunst. 
 
CURATOR
Vivian Ziherl (Frontier Imaginaries), in samenwerking met Charles Esche en Annie Fletcher (Van Abbemuseum).
 
KUNSTENAARS
Richard Bell (met As Long As It Takes), Marcel van den Berg, Blade, Alice Creischer, Bonita Ely, Ho Rui An, Gordon Hookey, Patricia Kaersenhout, Karrabing Film Collective, Tshibumba Kanda Matulu, Tom Nicholson, Wendelien van Oldenborgh, Rachel O’Reilly (met PALACE, Valle Medina & Benjamin Reynolds), Elizabeth A. Povinelli, Ryan Presley, Rammellzee, Farida Sedoc, The Otolith Group, Erwin Thomasse, Dondi White en Sawangwongse Yawnghwe; en bruiklenen van het Valkerij en Sigarenmakerij Museum Valkenswaard, Collectie G. Goven en Museum Helmond, Stichting Nationaal Museum van Wereldculturen, Milani Gallery en het Crochet Coral Reef, een project van Margaret en Christine Wertheim en The Institute for Figuring.

MEER DAN 20 KUNSTENAARS EN ERFGOEDCOLLECTIES
Voor deze editie in het Van Abbemuseum heeft Frontier Imaginaries het Karrabing Film Collective - inheemse kunstenaars uit het noorden van Australië - uitgenodigd een nieuw filmwerk (Mermaids: Mirror Worlds) te maken geïnspireerd op hun bezoek aan het Valkerij en Sigarenmakerij Museum in Valkenswaard. Mede-opdrachtgevers zijn het Institute of Modern Art in Brisbane en PUBLICS Helsinki.
 
Het Van Abbemuseum leent voor de tentoonstelling een volledige zaal met onder meer diorama’s van het Valkerij en Sigarenmakerij Museum. In het museum in Valkenswaard komt een speciale installatie van het filmwerk The Jealous One (2017) van het Karrabing Film Collective.
 
In de tentoonstelling is het tien meter lange canvas Murriland! (2015-heden) van de Aboriginal kunstenaar Gordon Hookey te zien. Het wordt voor het eerst getoond in combinatie met de inspiratie voor dit werk: het 102 schilderijen tellende History of Zaire (1973-74) van Tshibumba Kanda Matulu. Vanaf de opening van de tentoonstelling tot 21 april schildert Hookey in het Van Abbemuseum verder aan een tweede doek.
 
De Nederlandse kunstenaar Farida Sedoc ontwikkelt binnen Handelsmerken haar Freetown Lounge (2016-doorlopend) omgeving van design, mode en kunst. Het project is gebaseerd op Sedoc’s ervaringen met de hip-hop cultuur en haar persoonlijke band met Suriname. Het is een interdisciplinair project dat tentoonstellingsruimten opnieuw inricht, om zo de zogenaamde neutraliteit van de ‘witte kubus’ op zijn kop te zetten.
 
In de tentoonstelling is werk van nog meer Nederlandse kunstenaars te zien. Zo presenteert Marcel van den Berg zijn serie collages #andwealmostlost (2013-2016). Ook Footnotes to Squat / Anti-Squat (2017) van Wendelien van Oldenborgh wordt getoond. Dit werk, in opdracht van Frontier Imaginaries, was eerder te zien in het Nederlandse paviljoen van de Biënnale van Venetië 2017. Daarnaast wordt een nieuwe aankoop van het Van Abbemuseum – het werk Proud Rebels (2015) van Patricia Kaersenhout – voor het eerst getoond.
 
Handelsmerken toont ook het nieuwe werk Drawing Rights (2018) van kunstenaar en onderzoeker Rachel O’Reilly, in samenwerking met PALACE (Valle Medina en Ben Reynolds). Het volgt de koloniale land- en oceaanwetgeving tegen de achtergrond van de hedendaagse steenkoolgasindustrie in Australië. 
Kunstenaars van de Otolith Group hebben de opdracht voor een nieuw werk gekregen. Zij ontwikkelen een behang in reactie op de wereldwijde betekenis van het hightech bedrijf ASML in Veldhoven. 
 
De Singaporese kunstenaar Ho Rui An houdt op 5 april een nieuwe performance/lezing in het kader van zijn video-installatie Dash (2016-doorlopend) die onderdeel is van de tentoonstelling. Voor Handelsmerken reflecteert Ho op de geavanceerde Nederlandse industrie. Hij focust zich op de ideeën over 'menselijk kapitaal' uit de jaren '70, zoals ontwikkeld binnen oliemaatschappij Shell, en de blijvende betekenis hiervan voor overheden uit Singapore en andere landen. 
In de tentoonstelling zijn nog veel meer werken en erfgoedobjecten te zien. Bijvoorbeeld werken van Australische kunstenaars Bonita Ely en Ryan Presley, en een video- en textielwerk door kunstenaar Alice Creischer, waarbij voor het eerst ook de inspiratiebron voor dit werk wordt getoond. Dit is een 18e eeuwse gegraveerde schelp die werd gemaakt door een Communard (een lid van de Commune van Parijs in 1871) in ballingschap in de toenmalige strafkolonie Nieuw-Caledonië.
 
CROCHET CORAL REEF
Een ander deel van de tentoonstelling is een kunstproject van Margaret en Christine Wertheim en hun Institute For Figuring (in Los Angeles) dat de Brabantse Dommel verbindt met het Great Barrier Reef in Australië; een gehaakt en gebreid koraalrif dat zich vanuit de centrale zaal van de tentoonstelling verspreid naar andere plekken in Eindhoven en Brabant. Gezamenlijk wordt er een spraakmakende structuur gemaakt die symbool staat voor hoe wij allemaal met en aan elkaar zijn verbonden. Het 'Crochet Coral Reef' is een wereldwijd esthetisch onderzoeksproject dat is opgezet door de zusters Wertheim als reactie op de vernietiging van koraalriffen, die veel verschillende groepen met elkaar verbindt door samen na te denken over de impact van het veranderen van de natuur op onze wereld.
 
HAAK ZELF OOK EEN STUKJE KORAALRIF EN VOEG HET TOE AAN DE TENTOONSTELLING! Meer informatie over de haakpatronen vind je hier. Je mag je eigen haakwerkjes zelf aan de tentoonstelling toevoegen, of opsturen naar het museum: Jip Bierkens o.v.v. Crochet Coral Reef, Postbus 235, 5600 AE Eindhoven, Nederland.  
 
VAN ABBEMUSEUM
Bilderdijklaan 10
5611 NH Eindhoven
The Netherlands
+31 40 238 1000
info@vanabbemuseum.nl
www.vanabbemuseum.nl

Sign up!
Click here...
Yes, sign me up for the
Textile is more! newsletter
Latest news

LAST DAY OF OUR LEGACY III...
05-01 One of the sixteen artists in this groupexhibition is...

MUSEUM OF BROKEN...
29-12 12/27/2018221/12/2019 “Broken Relationships...

BOIJMANS MUSEUM, NIEUW IN DE...
28-12 Le tabernacle van kunstenaar Yves Tanguy is onlangs...

MUSEUM DE LAKENHAL LANCEERT...
28-12 Museum De Lakenhal lanceert een nieuw Rembrandtpalet...

Click here for all news…
participant
supported by
Copyright © 2013-2019  Textile is more!        Copyright, privacy, disclaimer        Advertising