Find

€ 19,95
ISBN:
9789035141056
Verschenen:
31-03-2015
Leverbaar:
Direct
Druk:
1e druk
Uitvoering:
Paperback
Taal:
Nederlands
Aantal paginas:
280

UITGEVERIJ PROMETHEUS
Herengracht 540
NL-1017 CG Amsterdam
Postbus 1662
NL-1000 BR Amsterdam
+31 (020) 6241934
info@pbo.nl
http://www.uitgeverijprometheus.nl

BLOOT OF BEDEKT -van niets om het lijf naar strak in het pak

Mineke Schipper

Toen onze onbedekte voorouders rechtop gingen lopen, keken ze opeens anders tegen elkaars voorkant aan. Spontane erecties werden opvallend zichtbaar, de penishouder werd een populair eerste kledingstuk en de blote eikel een veelvoorkomend taboe. Overal zijn kledingvoorschriften bedacht, vooral voor vrouwen: in het oude Japan was de achterkant van een onbedekte vrouwennek schaamteloos, in de victoriaanse tijd moest een Europese vrouwenhiel onzichtbaar zijn en in het Midden-Oosten bleken vrouwenvoeten meestal minder opwindend dan vrouwenharen.

Wie blote borsten of armen gewend is, kijkt er niet van op, maar wie zelf bedekt rondloopt vindt ze schokkend. Culturen en religies met eigen regels om weerbarstig bloot in toom te houden worden vandaag met verwarrend andere opvattingen geconfronteerd - van protest tegen bloot tot bloot als protest.
Mineke Schipper laat in dit boek een verrassend licht schijnen op de geschiedenis van onze blote of bedekte zichtbaarheid.
 
Na tal van boeken op haar vakgebied, de interculturele literatuurwetenschap, schrijft emeritus hoogleraar Mineke Schipper nu vooral literaire non-fictie en romans. Voor haar over de hele wereld vertaalde Trouw nooit een vrouw met grote voeten kreeg zij de Eurekaprijs. Haar meest recente boek is Overal Adam en Eva. De eerste mensen in jodendom, christendom en islam (2012). Over Trouw nooit een vrouw met grote voeten: 'Een fascinerend boek.' TIMES LITERARY SUPPLEMENT 'Waardevol, informatief, zorgvuldig en uniek.(...) Wekt evenveel bewondering als verwondering.' NRC HANDELSBLAD Over In het begin was er niemand: 'Uitermate fascinerend. Schipper heeft een prachtboek geschreven -diepgaand, scherpzinnig, met een aangename distantie en zorgvuldig tot in de kleinste details.' DE VOLKSKRANT Over Overal Adam en Eva: 'Een kleurrijk, fraai geïllustreerde mozaïek, een bron van inspiratie.' DE VOLKSKRANT

Posted 31 August 2015

Share this:
|
...

Het al of niet bedekken van het menselijk lichaam had en heeft de functie van versiering, als identificatie, om zich te onderscheiden, te conformeren of om juist confronterend te zijn, maar ook als bescherming en bedekking.  Bloot of bedekt is de neerslag van een historische, geografische en culturele reis door Europa, Afrika, de Arabische landen en China, gebieden waar Schipper woonde en werkte.

Met hoofdstukken als Niets om het lijf, Van een touwtje naar meer, Opwinding, Een onmogelijk compromis, Baden en zwemmen, Protest tegen bloot en bloot als protest, Bloot en bedekt in tijden van globalisering en Samen leven, vind ik het hoofdstuk Religie als bedekkende geschiedenis met Naaktheid en schaamte in het jodendom, Bloot en bedekt in het christendom, Bedekte schaamte in de islam en Het vrouwenlijf als religieuze opiniepagina, het best georganiseerd omdat in de andere teksten steeds dezelfde items terugkomen. Vaak verwateren stellingen en is de tekst een optelsom van ‘copy/paste’-wetenswaardigheden als een verzameling feiten, meningen en anekdotes.

Het boek bevat een uitgebreide notenpagina's, een literatuurlijst en -naast foto’s in de lopende tekst-  aparte fotopagina’s in kleur, en heeft naast mijn kritiek voldoende informatie voor de gewone lezer.

Zelf herlees ik liever de vlot geschreven boeken De naakte aap, De aangeklede aap en De naakte vrouw en De naakte mens van Desmond Morris, zoöloog, natuurhistoricus en observator van mens en dier ? wiens zes decennia van professionele observaties ten grondslag liggen aan de verhalen over zijn reizen, bespiegelingen en ervaringen.
Angela van der Burght

Copyright © 2013-2020  Textile is more!        Copyright, privacy, disclaimer