Find

Voile de Nuit
Nuée Shadows, Liv Mathilde Méchin en Côme Touvay voor Verilin

DE HENRY VAN DE VELDE LABELS 2015

Meer dan 200 producten dongen dit jaar mee naar de Henry van de Velde Labels 2015, het kwaliteitslabel voor ontwerpers en bedrijven, georganiseerd door Design Vlaanderen. Dat zijn er meer dan ooit tevoren.
 
In een eerste ronde werden meer dan 200 producten en diensten ingezonden. De jury was al in de eerste ronde opgetogen over het hoge niveau van de inzendingen. In de tweede ronde werden bijna 70 producten en diensten volop getest en gekeurd. De taak van de jury was dan ook niet eenvoudig.
 

Posted 8 September 2015

Share this:
|

Uit de hele verzameling van producten en diensten, allen voorbeelden van goed design, zoeken naar net deze zaken die echt onderscheidend zijn en die beantwoorden aan de strengste criteria. 
Uiteindelijk beslisten ze om 19 producten het Henry van de Velde Label toe te kennen. 
 
In de jury zetelden Gijs Bakker, Eveline Borgermans, Katja Craeghs, Siegrid Demyttenaere, Veerle Helsen, Frank Huygens, Evelyn Lafond, Giovanna Massoni, Tom Suykerbuyk, Kurt Vanbelleghem, Ellen Van den Bulcke, Dieter Van den Storm.
 
 
Albatros XL-supertram, Enthoven Associates voor De Lijn
 
Deze tram van 43 meter biedt plaats aan meer dan 300 reizigers per tram. Hij heeft een lage instap en is tot 35 % zuiniger. De tram heeft een aangenaam ruim gevoel met korte gangen en grote ramen en voorziet reizigers van airco en informatie via schermen. Hij rijdt sinds deze zomer rond in Gent.
 
www.eadc.be; www.delijn.be; www.bombardier.com
 
Austere-T, Hans Verstuyft voor Trizio21
 
De Austere-bureaulamp met ledverlichting is een sober ontwerp dat doet denken aan een lampion of lantaarn, een eenvoudig object dat zich overal lijkt thuis te voelen.
 
www.hansverstuyftarchitecten.be; www.trizo21.com
 
B-and-BEE, Achilles Design
 

Het tijdelijke hotel B-and-BEE is bedoeld voor verhuur aan festivals en tijdelijke happenings. Het speelt in op de stijgende behoefte aan luxe op festivalcampings. In elke module is opslagruimte voor bagage, een locker, licht en stroom voorzien. Het bed kan je tot zetel omvormen. In tegenstelling tot tenten kan de B-and-BEE op verharde ondergrond staan. Hierdoor blijft de oppervlakte beperkt en kan er gekampeerd worden in minder kwetsbare gebieden. De productie gebeurt in België, voornamelijk in sociale werkplaatsen. Er wordt gewerkt met duurzame materialen.
 
www.achilles.be; www.b-and-bee.com
 
Bringme Box, MaDe voor Bringme
 
De Bringme Box is een slimme brievenbus waar post- en pakjesdiensten een pakje in kunnen achterlaten als je er niet bent. Je kunt er ook zelf een pakje in leggen om terug te sturen. Je beheert de Bringme Box via je smartphone. De Bringme Box is op dit ogenblik bedoeld voor kantoren en appartementsgebouwen, nog niet voor de particuliere markt. De dienst werkt al samen met alle grote post- en pakjesdiensten.
 
www.haveitmade.be; www.bringme.com
 
Carbon Black Line, Jan Mahieu voor LIGHTperMETER
 
De Carbon Black Line is een ledlichtbron in zwart aluminium, bedoeld voor lichtontwerpers. Je kunt dit verlichtingselement zo lang maken als je maar wenst. De lichtbron is onder andere voorzien van cooLED- technologie.     
 
www.lightpermeter.be; www.ledpermeter.be
 
COPPER(II)CHLORIDE, Salvatore CaltaBellotta    
 
Salvatore CaltaBellotta creëerde een glasvezelpapier met daarop een koperchloride-oplossing. Als de luchtvochtigheid stijgt in huis verandert de kleur van de chloridelaag van bruin naar lichtblauw. Het papier van CaltaBellotta kan zo dienen als een natuurlijker en decoratiever alternatief om luchtvochtigheid in een ruimte te meten. Te hoge luchtvochtigheid in huis kan leiden tot vermoeidheid, een flauw gevoel, verminderde concentratie en een benauwd gevoel. Het materiaal kan voor verschillende doeleinden worden gebruikt: behangpapier is de meest voor de hand liggende maar het kan ook als abstract paneel of kamerscherm.
 
www.salvatorecaltabellotta.com
 
Gent Xtra Bold, Sanny Winters voor Lannoo
 
Sanny Winters brengt een positief en kleurrijk boek met de Arteveldestad in de hoofdrol. In honderd typografische prenten zet ze de iconen van Gent in de verf. Op basis van het alfabet ontleedt ze in haar kenmerkende stijl de essentie van de stad en haar inwoners. Zaken waar Gentenaars trots op zijn, kantelmomenten in de geschiedenis, typische gebruiken, de boeiendste plekken en de markantste helden. Teksten van bekende Gentenaars als Herman Brusselmans of Kadir Balci prijzen de stad aan.
 
www.winterswonderland.be; www.lannoo.be
 
In Vein, Ben Storms
 
De tafel annex spiegel van Ben Storms kwam tot stand met een mix van oude en nieuwe technieken. Voor de leder- en natuursteenbewerking viel hij terug op traditionele ambachten maar voor het blazen van de inox spiegel gebruikte hij de techniek van hydroforming waarbij de spiegel wordt geblazen met waterdruk. De uiteindelijke vorm is daardoor altijd uniek. De spiegel is de truc om een lichtgewicht marmeren tafelblad van 35 kg te krijgen dat je op de schragen kunt leggen zonder het marmer te breken.
 
www.benstorms.be
 
MoMu Collection Wall, David Dos Santos voor MoMu
 
Veel musea hebben plaatsgebrek en daardoor zit de collectie in het archief. Voor het Antwerpse MoMu bedacht Studio Dos Santos daarom een digitale oplossing: een interactieve videomuur die ook zichtbaar is van buitenaf als het museum dicht is. De muur bestaat uit 8 schermen van 55 inch die in totaal 10 vierkante meter innemen. De technische uitwerking was in handen van Lab101.
 
www.dossantos.be; www.momu.be
 
Nuée Shadows, Liv Mathilde Méchin en Côme Touvay voor Verilin
 
Beeldend kunstenaar Liv Mathilde Méchin en textielontwerper Côme Touvay ontwierpen de collectie Nuée voor het Vlaamse linnenhuis Verilin. Inspiratie haalden ze bij de lichtschakeringen aan de hemel bij de wisseling van de seizoenen. In de collectie zit een doek met satijn aan de buitenlaag en zacht katoen aan de binnenkant, de Summer Sheet; een doek waarin linnen overgaat in kasjmier, de Night Voile en tot slot is er de Winter sheet, een deken van satijn met mohair. De techniek is jacquard geweven textiel.
 
www.nuee.bewww.verilin.be
 
Once Upon A Time Notebook, Sanny Winters en Tim Oeyen voor Igepa
 
Dit boekje wordt gebruikt door Igepa om hun papier te promoten. Het uitgangspunt: in tijden van crisis is er nood aan eenvoud, schoonheid en dromen. Zo groeide het idee het boekje op te bouwen rond sprookjes. Die zijn universeel en zitten in ons collectief geheugen gegrift. Bij 10 sprookjes maakte Winters hedendaagse illustraties met behulp van het te promoten papier. Muziektekstfragmenten geven de sprookjes extra kracht. Op de blanco bladen is er ruimte voor eigen verhalen, ideeën en sprookjes.
 
www.oeyenenwinters.be; www.igepa.be
 
RON knife series, Pieter Roex voor BergHOFF
 
De messen uit de RON-collectie van BergHOFF zien er sober en praktisch uit en vallen op door hun donkere lemmetten in combinatie met zacht hout. De magneetstrip om ze op te bergen is speels en handig. RON wil op zich niet revolutionair zijn maar wel bruikbaar, praktisch en duurzaam. Vandaar de sobere vormgeving met natuurlijke materialen.
    
www.berghoffworldwide.com
 
RON teapot, Pieter Roex voor BergHOFF
 
De theepot uit de RON-collectie is tegelijk moor en theepot en kan dus vanop het vuur op tafel worden gezet. Als de houder voor losse thee er uit is, kan het deksel goed worden vastgezet en dat is handig bij het schenken.
 
www.berghoffworldwide.com
 
Some thing; Some things; Some thinkings on dmvA, Ronny Duquenne voor dmvA
 
Some thing... is een monografie over het architectuurbureau dmvA (door middel van architectuur). Omdat dmvA haar projecten neerzet als dragers van taferelen creëert het boekontwerp een podium voor het theater van het leven. Bij de beschrijvingen over architectuurprojecten duiken gedachten op die aanzetten tot een mentaliteitswijziging. Op geschakelde bladspiegels toont het boek citaten, inspiratiebeelden uit de kunst en informele reflecties van de medewerkers. Het boek heeft de look and feel van een echt collector’s item en overstijgt qua vorm en inhoud de traditionele architectuurmonografie.
 
www.ronnyenjohny.be; www.dmva-architecten.be
 
Structure Sofa, Alain Gilles voor Bonaldo
 
Met de Structure Sofa wilde Alain Gilles een comfortabele en ergonomische sofa ontwerpen met een lichte belijning en dynamische, grafische looks, ook vanop de rugzijde. De collectie beantwoordt aan de noden van zowel particuliere klanten als interieurspecialisten.
 
www.alaingilles.com; www.bonaldo.it
 
Stulens Manifest, Pablo Hannon/Hectica voor Stulens
 
Het Manifest van Stulens ontstond tijdens brainstorms ter voorbereiding van de herinrichting van de conceptstore en het herbekijken van de identiteit. Het verwoordt de nieuwe richting die Stulens wil uitgaan: die van doordachte duurzaamheid wat productie en logistiek betreft. Naast die waarden wil Stulens ook een baken en broeihaard zijn op het vlak van design, kunst en cultuur. Het boek is symbolisch voor de nieuwe weg en een tool om intern en extern mensen mee op sleeptouw te krijgen. Het boek heeft de titel in het midden, de essentie op de cover en de voorbeeldmerken omarmen de spreuken. Verschillende lettertypes zijn de gids doorheen het inspiratielandschap.    
 
www.hectica.com; www.stulens.be
 
Televic Interpreter Desk, MaDe voor Televic
 
MaDe ontwierp een tolkenpost waarbij gebruiksvriendelijkheid centraal staat door het ergonomische ontwerp met toetsenplaatsing tot in de hoek van het scherm, ondersteuning voor personen met een visuele beperking en een luidspreker aan de achterzijde omdat dat voor tolken gemakkelijker is. Bij het ontwerpproces werd uitvoerig rekening gehouden met de wensen van tolken zelf. Het resultaat is een toestel dat het proces van tolken en vertalen aangenamer en eenvoudiger maakt.
 
www.haveitmade.be; www.televic.com
 
Tumble, Koen Devos/studiovosk
 
Deuren kan men niet openen zonder greep, je moet ze naar je toe trekken. Doorgaans verstoppen ontwerpers de greep, of maken ze er iets stilistisch van. Koen Devos maakte een kastdeur waarbij de zwaartekracht zorgt voor de opening. Het enige wat u hoeft te doen is door middel van een simpele beweging de as van de deur mobiliseren. Er zijn geen scharnieren, bouten of vijzen aanwezig. De deur draait op eigen as door middel van een pivot.
 
www.studiovosk.com
 
Vaeder, Gerd Couckhuyt voor Modular Lighting Instruments
 
Modular vond dat het kantoor vandaag qua design een oppepper kon gebruiken. Gerd Couckhuyt ontwierp daarom de ledverlichting Vaeder, afgeleid van het Engelse ‘to evade’ (ontsnappen). Typisch voor kantoorverlichting zijn tl-lampen die gedempt worden met lamellen (BAP) of een diffuser (van polycarbonaat). Voor Vaeder zocht Gerd Couckhuyt een functioneel alternatief en kwam zo op een honingraatstructuur. Die zorgt voor een lage verblindingsgraad zonder aan performantie in te boeten.
 
www.interior-gc.be; www.supermodular.com
 
Henry van de Velde Labels 2015
 
Design Vlaanderen reikt sinds 2006 de Henry van de Velde Labels uit. De Henry van de Velde Labels zijn een onderdeel van de Henry van de Velde Awards & Labels. Ze lauweren producten en projecten uit de hedendaagse toegepaste kunst, industriële en grafische vormgeving en service design. Het Henry van de Velde Label waardeert en promoot vernieuwende, vormelijk goed ontwikkelde en technisch verfijnde producten, objecten of projecten die zich onderscheiden van andere producten en objecten op de markt.
 
De Henry van de Velde Awards & Labels, de Henry's, worden uitgereikt op woensdag 13 januari 2016 in Bozar, het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel. 
 
De Henry van de Velde Awards & Labels zijn een organisatie van Design Vlaanderen, samen met de OVAM en het Paleis voor Schone Kunsten.

DESIGN VLAANDEREN (KANTOREN)
Koloniënstraat 56
1000 Brussel
+32 (0)2-227­ 60­ 60
info­@design­vlaanderen­.be

Design Vlaanderen Galerie
Kanselarijstraat 19
1000 Brussel
 +32 (0)2-227 60 68
designvlaanderen.be

Copyright © 2013-2020  Textile is more!        Copyright, privacy, disclaimer