Find

The Future of Fashion is Now, Fotografie Jouke Bos

THE FUTURE OF FASHION IS NOW

29/10/2015-28/2/2016
 
Koningin Máxima opent ‘The Future of Fashion is Now’ in Shanghai, vanaf 29 oktober 2015 te zien.
De succesvolle tentoonstelling ‘The Future of Fashion is Now’ is op initiatief van DutchCulture de eerste Boijmans tentoonstelling ooit die in China te zien is. Op 28 oktober opent Hare Majesteit Koningin Máxima de tentoonstelling van Museum Boijmans Van Beuningen met werk van ruim 25 internationale modeontwerpers officieel tijdens het staatsbezoek aan China. 

Posted 16 October 2015

Share this:
|

De tentoonstelling, die in het najaar van 2014 in Museum Boijmans Van Beuningen te zien was, presenteert de mode van de toekomst, zoals de jongste generatie modeontwerpers haar ziet. Er zijn ruim 25 jonge modetalenten van over de hele wereld uitgenodigd om werk te leveren, waaronder acht ontwerpers uit China en vijf uit Azië, zoals Dooling Jiang (China), Wang Lei (China), Zhang Da (China), Little Shilpa (India), Movana Chen (China). Daarnaast zijn ontwerpen van gerespecteerde Nederlandse vernieuwers te zien als Viktor&Rolf, Iris van Herpen en Pauline van Dongen. Elisa van Joolen, Pauline van Dongen en Antoine Peters reizen ook af naar China om hun expertise te delen. Deze ontwerpers zijn actief op zoek naar innovatie van de modewereld. Futuristische technologieën, nieuwe maakprocessen en de duurzaamheid van kleding zijn uitgangspunten waarmee zij vorm geven aan de mode van morgen. De tentoonstelling is vanaf 29 oktober 2015 tot en met 28 februari 2016 te zien in de Oct Contemporary Art Terminal in Shanghai. Na 28 februari reist de tentoonstelling door naar de OCT Art & Design Gallery in Shenzhen waar deze vanaf 26 maart tot en met 31 juli 2016 te zien is. 

Pyuupiru, Mercury, uit de serie Planetaria 

Viktor&Rolf, Zen Garden (dolls) 2013 

Innovatie
De eigenaar van beide musea, de Chinese organisatie Overseas Chinese Town (OCT), The Pin Projects, Chinese modescholen en- bedrijven en ontwerpers ondersteunen dit project van harte omdat het een blik op de toekomst van de mode werpt. De tentoonstelling kaart verschillende vragen aan zoals “hoe verandert mode onder invloed van technologie?” en “hoe kunnen materialen en producten worden hergebruikt?”. De nieuwe generatie Chinese ontwerpers houdt zich daar op dit moment actief mee bezig. De gekozen locaties sluiten goed aan bij het onderwerp van de tentoonstelling. Shanghai is van oudsher de modestad waar designers zich vestigen en rondom Shenzhen is veel maakindustrie gevestigd die experimenteert met nieuwe technologieën. 

Ying Gao en Pauline van Dongen 

Movana Chen, Body Container – Travel Maps 2012. Courtesy of the artist

Shao Yen, Waver (in Centrefold Magazine nr. 6), 2010. Artdirector: Daniel Baer. Stylist: Joana Schlenzka. Modellen: Johanna Dray en Veronique Severe, Plus by Contrebande. Foto: Johan Sandberg

Publieksprogramma om samenwerking in China te stimuleren
Juist de context van de tentoonstelling geeft op een inspirerende wijze aanleiding om op het gebied van onderzoek en educatie samenwerkingen te stimuleren tussen mode-opleidingen en samenwerkingen te bevorderen tussen de mode-industrie en innovatieve ontwerpers. In het kader van de tentoonstelling wordt een publieksprogramma georganiseerd. Hiervoor zijn diverse scholen uitgenodigd hun kennis uit te wisselen. Deelnemers zijn onder andere Donghua en DeTAO (Shanghai) en de Guangzhou Academy of Fine Arts, maar ook ontwerpers als ZugZug, Za Dang en Dooling Jiang. Vanuit Nederland participeert Control Union in het internationale tentoonstellingsproject. 

Antoine Peters, Looong Sleeve, 2014. Photo: Marc Deurloo

Lucy + Jorge Orta, Nexus Architecture x 50 - Nexus Type Opera.tion, 2001. Foto: Peter Guenzel 

Internationale uitwisseling en samenwerking
De samenwerking met China biedt het museum de kans om het internationale profiel te versterken met ‘The Future of Fashion is Now’. Een manier voor het museum om zijn kennis en ervaring in het ontwikkelen van tentoonstellingen te delen met musea in China, met het oog op verdere professionalisering van deze sector. Gezien de intensieve zusterrelatie van Rotterdam en Shanghai is het een logische stap om de museumrelaties tussen China en Nederland verder te bestendigen en een vehikel te zijn om een duurzame uitwisseling tot stand te brengen op het gebied van mode-innovatie. De tentoonstelling is een samenwerking van Museum Boijmans Van Beuningen met OCT en DutchCulture, Centre for International Cooperation. DutchCulture heeft Museum Boijmans van Beuningen en OCT met elkaar in contact gebracht en beide begeleid in de uitwisseling. Daarnaast heeft ze het publieksprogramma met Nederlandse en Chinese ontwerpers mede georganiseerd. 

Zie Agenda>

Meer informatie:
MUSEUM BOIJMANS VAN BEUNINGEN
Museumpark 18
NL-3015 CX Rotterdam, Netherlands
+31 (0)10-441 9400
boijmans.nl

Copyright © 2013-2020  Textile is more!        Copyright, privacy, disclaimer