Find

Studio Nienke Hoogvliet
SEA ME: dit vloerkleed is met de hand geknoopt in een oud visnet. Het garen is gemaakt van zeewier
Foto: Femke Poort

DESIGN MATTERS 16

Symposium DONDERDAG 14 JAN 2016,
van 20:00 tot 22:00

 
GROTE ZAAL
Design Matters 16
Natuur Kracht
 
GRATIS TOEGANG
 
Natuurlijke processen bieden een onverwacht en soms zelfs onbekend potentieel aan ontwerpers. Zo kunnen nieuwe duurzame materialen worden ontwikkeld van levende grondstoffen als zeealgen en kunnen zwaartekracht en turbulentie een onverwachte inspiratiebron zijn voor designers en architecten. Deze editie van het live magazine Design Matters zoomt daarom in op deze ‘Natuur Kracht’.
Met in dit programma:
 
-Mels Crouwel
Benthem Crouwel Architects
 
-Jólan van der Wiel
Ontwerper
 
-Caspar Janssen
Columnist Volkskrant
 
-Nienke Hoogvliet
Studio Nienke Hoogvliet textile, product and concept design
 
-Isaac Monté
Ontwerper
 
-Geanne van Arkel 
Head Sustainable Development bij Interface

Posted 24 December 2015

Share this:
|

Nieuw is het niet, deze symbiose tussen mens en natuur – denk aan bier brouwen of een ossenploeg. Wel nieuw is dat de nu de natuur aangeeft wat wenselijk is. Ontwerpers maken geen gebruik van de natuur maar streven naar een harmonieuze integratie van biologische materialen en processen. De mogelijkheden die de natuur biedt zullen in de toekomst alleen nog maar groter worden. Technologische innovaties als genetische manipulatie en klonen zorgen voor nieuwe oplossingen maar ook nieuwe vragen. Een kritische kijk op hoe we de natuur inzetten voor onze toekomst is daarom noodzakelijker dan ooit. 

Voor deze editie van Design Matters is een bonte selectie gemaakt van sprekers die een kruisbestuiving zijn tussen natuur, wetenschap, design en architectuur.

Mels Crouwel & Jólan van der Wiel
Architect Mels Crouwel is mede-oprichter van gelauwerde architectenbureau Benthem Crouwel, bekend van onder meer het Stedelijk Museum Amsterdam en het NS Station Rotterdam. Met ontwerper Jólan van der Wiel heeft Benthem Crouwel een laboratorium opgezet waar wordt geëxperimenteerd van natuurkrachten in het ontwerpproces.

Caspar Janssen
Als vaste columnist bij de Volkskrant neemt Casper Janssen wekelijks de Nederlandse natuur onder loep. In boeken als ‘Ontpopt’ en ‘In de ban van het beest’ vertelt hij op innemende manier over de magie van de huismus of de noodzakelijkheid van de muizen. Hij neemt ons mee naar de ondergaande zon boven de Biesbosch of het knisperende dierengluiden in het Vondelpark. Tussen de regels neemt hij ook het achteloze natuurbeleid in Nederland onder de loep. Maar bovenal leert hij dat de natuur onvermoede zegeningen te bieden heeft: wijsheid, troost, inzicht, rust, vrijheid en ja, soms zelfs geluk.

Nienke Hoogvliet
Nienke Hoogvliet ontwerpt producten en concepten die inzoomen op de kwetsbaarheid van de mens en zijn omgeving. In haar delicate en soms experimentele ontwerpen is de natuur een belangrijke inspiratiebron. In haar project Sea Me is een collectie vloerkleden waarvoor ze draden van zeealgen gebruikte. De snelgroeiende zeealgen kunnen een duurzaam alternatief vormen voor het arbeidsintensieve katoen. Deze algendraden zijn bovendien geweven in oude visnetten. In het vervolgproject Re-Sea Me heeft ze leer gemaakt van vissenhuid. Ze gebruikte hiervoor een traditioneel looiproces waarvoor geen chemicaliën worden gebruikt. Van dit vissenleer maakte ze een kruk en een vloerkleed.

Isaac Monté
Met het onderzoeksproject The Art of Deception won de Belgische ontwerper Isaac Monté in 2015 de prestigieuze Bio Art & Design Award. Varkensharten zijn door Monté (Willem de Kooning Academie 2013, cum laude) volgens een speciaal procedé ontdaan van alle levend celmateriaal. Het resulterende orgaanweefsel wordt reeds gebruikt voor het kweken donorcellen. Maar waarom zou dit in toekomst kunnen dienen als een ‘blanco canvas’ voor kustenaars en ontwerpers? Met dit speculatieve project verkent Monté de ethische en esthetische grenzen van een toekomst waarin kunst, design, wetenschap en technologie versmelten.

Geanne van Arkel
Geanne van Arkel is Head Sustainable Development bij Interface, producent van vloerbekleding die gebruik voor product, process en business model innovatie gebruik maakt van ‘biomimicry’ . Van Arkel zal een case study geven hoe de natuur ook in industriële processen kan dienen als inspiratiebron. Interface wil in 2020 niet alleen ‘zero-footprint’ hebben maar zelfs een herstellende bijdrage leveren aan milieu. 
 
Design Matters
Design Matters is een tweemaandelijks live magazine over design in de breedste zin van het woord: van social design tot architectuur en van mode tot interieur. Er wordt gesproken met ontwerpers, redacteuren, museumcuratoren, producenten en andere relevante gasten. Iedere editie staat een ander thema centraal.
 
DIT PROGRAMMA IS ONTWIKKELD DOOR
Jeroen Junte
Auteur van het boek Hands On: Dutch design in de 21st eeuw en journalist voor o.a. De Volkskrant en Frame

PAKHUIS DE ZWIJGER
Piet Heinkade 179
1019 HC Amsterdam
+31 (0)20 - 624 63 80
info@dezwijger.nl                  
https://dezwijger.nl
 

Studio Nienke Hoogvliet
RE-SEA ME: een vloerkleed van hand gelooid en natuurlijk vissenleer (zalm).

Studio Nienke Hoogvliet
RE-SEA ME: een vloerkleed van hand gelooid en natuurlijk vissenleer (zalm).

Studio Nienke Hoogvliet
RE-SEA ME: het krukje heeft een zitting van visleer en is daadwerkelijk sterk genoeg om op te zitten

Copyright © 2013-2020  Textile is more!        Copyright, privacy, disclaimer