Find

Red Fruit
Foto Øystein Thorvaldsen

TEXTIL KONST MANIFESTATION

TEXTIL KONST MANIFESTATION 
Textilmuseet 26-27 februari 2016

MED ANLEDNING AV "NORDIC AWARD IN TEXTILES 2015" PRISTAGARE GUNVOR NERVOLD ANTONSENS UTSTÄLLNING "HYBRIDERNAS POESI".
Textilmuseet har ambitionen att utveckla sin inriktning mot det samtida textil konst-området. Den 26 februari bjuder museet på ett heldags-program med föreläsningar och workshops med intressanta namn inom textil konst fältet för specialintresserad allmänhet och professionella.

TEXTIL KONST MANIFESTATION 
Ingress
 - FÖRELÄSNINGAR OCH WORKSHOPS?MED ANLEDNING AV "NORDIC AWARD IN TEXTILES" PRISTAGARE GUNVOR NERVOLD ANTONSENS UTSTÄLLNING "HYBRIDERNAS POESI" PÅ TEXTILMUSEET.
Text
Textilmuseet har ambitionen att utveckla sin inriktning mot det samtida textil konst-området. ?Välkomna till ett föreläsningsprogram och workshops för specialintresserad allmänhet och professionella!?Kvällen avslutas med mingelbuffé och visning på Abecita Konstmuseum.

Posted 23 February 2016

Share this:
|

DATUM
26-27 februari 2016
 
150 kr inkl entré, konferens, mingelbuffé.
PROGRAM
26 feb: föreläsningar, workshops, konstinstallation, mingelbuffé och visning på Abecita Konstmuseum
27 feb: workshop för barn

See PDF for program>

HITTA TILL TEXTILMUSEET
Textilmuseet ligger i Textile Fashion Center i Borås. Adressen till museet är Skaraborgsvägen 3A, 506 30 Borås.
 
INGER BERGSTRÖM
Konstnär
Inger Bergström är verksam som konstnär. Hennes fokus ligger på det tredimensionella och rumsliga där textil används som ett skulpturalt material – men också på den textila ytan och dess inneboende laddningar. Under åren 2005 – 2012 innehade hon en professur på Konstfack i Stockholm. Dessförinnan verkade hon som professor under fyra år på Högskolan för design och konsthantverk i Göteborg. Inger Bergström var med att 1998 initiera nätverket Fiber Art Sweden.
Textilkonst – ett utvidgat eller otydligt begrepp?
Textila material och metoder används idag frekvent i det vi kallar samtidskonsten. Konstnärer med olika bakgrunder upptäcker materialets inneboende potential, dess betydelsebärande kraft och materiella uttryck. Men när gränser luckras upp kan definitioner bli problematiska. Är allt detta vi ser att betrakta som ”textilkonst” eller har begreppet förlorat betydelse? www.fiberartsweden.nu/content/inger-bergström
 
HILDE HAUAN JOHNSEN
Professor og tekstilkunstner
Kunst- og designhøgskolen i Bergen, Norge
Fiberoptisk lydinstallasjon er en god betegnelse på kunstverk Hilde Hauan Johnsens lager i samarbeid med lydkunstner Maia Urstad. Teatralske elementer representerer en integrert komponent hvor lyseffekter er dominerende. Lys generelt er et tilbakevendende tema i tekstiler som er inspirert av landskapet. Mens alle kunstnerne henleder oppmerksomheten til lyset, benytter Hauan Johnsen kunstig lys for å skape verker som utstråler lys. I mer enn 15 år har Hauan Johnsen invitert tilskuerne til å gå inn i en sfære av lysstyrke og transparens. Hun skaper installasjoner bestående av intrikate bunter av tynne fiberoptiske kabler, som for eksempel plastfibre som sender lysstråler langs hele sin lengde. En kunstig lyskilde er plassert i hver ende av kabelen. Lyset brer seg deretter langs kablene, en prosess som kalles total intern refleksjon. Ørsmå lyspunkter er synlige langs hele lengden av en intrikat bunt av tynne kabler. De stedsspesifikke installasjonene inntar store, halvmørke rom og lydkomposisjonen er årsaken til at lyset sees.
SPRANG: fiberoptisk lydinsttallasjon. www.hildehauanjohnsen.no
 
PETER OJSTERSEK
Konstnär, Lektor
Fri Konst Akademin Valand Göteborgs Universitet
Måleriet är mitt grundläggande intresse i konsten, det är denna referens som fört mig till pågående undersökningar av andra konstnärliga medier som skulptur, monumental gravyr, fotografi och odling. Intresset för naturen i det vardagliga livet och fascination för biologiska processer med levande kulturer där dahlior, tomater, svamp och kompost är det konstnärliga materialet. I projektet ”Jukebox for Plants” odlas fiberplantor och färggräs vilka samverkar med växthusarkitekturen i en geodesic dome.
"Juke Box for Plants" Att närma sig färg och fibrer med ljus och ljud.
Peter Ojstersek deltar med en installation med titeln “Juke Box for Plants”. En Geodesic Dome 4,8 m, solarwoven, växthusväv, minidrivhus, acrylkupoler med fiberplantor, färggräs, perlite LED lampor, microplayer, spellista för tillväxt. Föreläsningen är en berättelse om hur verket "Juke Box for Plants" kom till och de bekantskaper jag gjorde på vägen. www. peter-ojstersek.com
 
VICTORIA BRÄNNSTRÖM
Konstnär och pedagog
Frilans, Slakthusateljeerna Stockholm + gästlärare på Konstfack
Jag arbetar ofta med sociala interaktioner och performativa händelser. Jag intresserar mig för kroppen som verktyg och verk. I mina arbeten kopplar jag ofta samman traditionella kvinliga former för handarbete och gemenskap med frågeställningar som rör genus, historisk tradering, samhälle och status. I mina arbeten låter jag materialet och aktionen, den kroppsliga interaktionen med redskap formulera och agera min frågeställning. Jag arbetar med medier som text, video, ljud liksom med traditionella handarbetsformer så som sömnad och stickning. Arbetena kan ta plats i sociala rum liksom i alternativa publika och offentliga rum. Under hösten var jag två månader på Island som Artist in Recidency och arbetade med processbaserade verk basedrade på omgivningen, naturen och de sociala sammahang som fanns i Seydisfjördur där jag bodde. Jag samlade bland annat ull som fåren tappat på fjället samt skapade en gemensam handling, Silent Walk Herbarium där deltagarna samlade växter under en tyst vandring som transformerades genom en färgningsprocess till ett alternativt herbarium.

Ower-All-Painting
Over-All-Painting är en händelse där rörelse och form omförhandlas och foruleras för att omförhandlas och formuleras igen, i ett ständigt flöde. På en begränsad ytan under en bestämd tid blir deltagarna objekt och aktör på samma gång samtididigt som verket växer fram. Tillsammans formulerar vi spelregler, möjligheter och begränsningar. Genom våra rörelser och vår aktion på golvet kan vi skapa nya verk i nya formationer i oändlighet. Som deltagare kommer du ta del av en gruppprocess där vi interagerar med varandra i ett måleri. Alla får likadana kläder, men tänk på att ta med/på underkläder som du inte är så rädd om då det kan komma färg genom det yttre klädlagret. http://www.fiberartsweden.nu/content/victoria-brännström. www.victoriabrannstrom.com
 
PETTER HELLSING
Konstnär
Som konstnär har jag länge arbetat med det textilas roll i vår privata sfär och dess berättande egenskaper. Textil är ett material vi omger oss med i hemmet, runt våra kroppar, ett material för kulturell identitet. Dess sociala historia och kollektiva minnen är ett av mina främsta arbetsmaterial. I projektet Urban Weft har jag velat undersöka staden som kropp och tanke, som social manifestation och fysisk konstruktion. I det vävda, det tvinnade, i trådarnas sammanflätande följer jag spåren in i stadens beståndsdelar. Det är något som lockar mig i stadens väsen som en plats för globala drömmar, staden som materialiserad ornamentik – som är något mer och ligger bortom berättelsen.
Handens abstraktion
Ett samtal om den textila konstens förankring i en abstrakt tradition bortom berättelsen. www.petterhellsing.se
 
JEANETTE SCHÄRING
Konstnär
Jeanette Schäring har en MFA i Textilkonst från HDK, Göteborgs Universitet. Hon har både Sverige och övriga välden som sitt arbetsfält. Konstnärligt forskar hon kring naturlig färg med ett brett hållbart perspektiv. Gästlärare vid Steneby, Gbg Univ. Hon använder färgen från naturen som en social, förnimbar kulturell kommunikation mellan djur, människa och växter, samt som en indikator för vårt bräckliga ekosystem. Hon arbetar med transdisciplinära samarbeten och konstnärliga processer, bl.a. med Prof. Jonas Bergquist analytisk kemi och neuro kemi Uppsala Univ. Textilkonst, vetenskap och lärande processer. Hon arbetar med levande material och processer, mikroorganismer, bakterier, mänsklig vävnad och vatten som förändras med tiden. Hon har gjort flera forskningsprojekt i Asien, bl.a. i Laos kring ekologisk silke och naturlig färg. Hon ställer ut, föreläser, skriver artiklar både nationellt som internationellt. Hon arbetar transdisciplinärt och samarbetar sedan många år bl.a. med en Prof. i neuro chemi vid Uppsala Universitet. Hon arbetar med att vidga begreppet växtfärgning med ett brett hållbart perspektiv. Gästlärare vid Steneby, där hon startat en konstnärlig kurs i naturlig färgning och ekosystem. Hennes intresse för hälsa, hållbara sociala project, vatten, mångfald och samarbeten är en viktig del i hennes konstnärliga arbete.
Dyeing to Know! Are we dyeing or are we dying?
Workshop and storytelling and knowledge sharing. Matrester/skal kan återanvändas för att skapa nya färger och användas för att starta upp en Indigo kyp med. Naturliga färgpigment är en viktig del av vårt ekosystem, och samspelet med växter och djur; färgen påverkar vårt humör och stärker vårt immunförsvar, agerar som solskyddsfaktor, samt kan ge materialet/fibern andra kvaliTEXTIL KONST MANIFESTATION 

Ingress
 - FÖRELÄSNINGAR OCH WORKSHOPS
MED ANLEDNING AV "NORDIC AWARD IN TEXTILES" PRISTAGARE GUNVOR NERVOLD ANTONSENS UTSTÄLLNING "HYBRIDERNAS POESI" PÅ TEXTILMUSEET.

Textilmuseet har ambitionen att utveckla sin inriktning mot det samtida textil konst-området. 
Välkomna till ett föreläsningsprogram och workshops för specialintresserad allmänhet och professionella!
Kvällen avslutas med mingelbuffé och visning på Abecita Konstmuseum.
 
PROGRAM
26 feb: föreläsningar, workshops, konstinstallation, mingelbuffé och visning på Abecita Konstmuseum
27 feb: workshop för barn
Text 1
Tid
26 feb. Seminarier och workshops
27 feb. Lördagsbarn
09:00-09:30
Registration
Kaffe/te smörgås
 
09.30-09.45
Textilmuseet välkomnar
13-16 Workshop med Gunvor Nervold Antonsen
09.45-10.25
Föreläsning med Hilde Hauan Jonsen
och Marthe Karen Kampen
10.25-11.00
Föreläsning med Inger Bergström
 
11.00-12.00
Performance av Gunvor Nervold Antonsen
aaa
12.00-13.00
Mingelbuffé
 
13.00-13.35
Föreläsning med Jeanette Schäring
 
13.35-14.10
Föreläsning med Petter Hellsing
 
14.10-14.45
Föreläsning med Johanna Rosenqvist
 
14.45-15.15
Paus
 
15.15-15.50
Föreläsning med Peter Ojstersek
 
15.50-16.25
Föreläsning med Elisabet Yanagisawa
 
16.25-16.30
Presentation av kommande workshops
 
16.30-18.00
Workshop med Victoria Brännström: Over-all-painting
Workshop med Jeanette Schäring: Dying to know
 
18.00-18.30
Samling och till avfärd till Abecita Konstmuseum
 
18:30-20.00
Mingelbuffé med visning på Abecita Konstmuseum och slutord
 
Konferencier: Elisabet Yanagisawa
 
KONTAKT
Medeia Ekner, Intendent
033-35 89 91, 072-885 14 71
medeia.ekner@boras.setéer, som en syntetisk färg aldrig skulle kunna göra. I köket och i vår egen komposthög finns det gott om möjligheter för en stor färgpalett. Hur kan vi komma bort från farliga kemikalier som finns i våra färgmetoder, med hjälp av organiska matrester och ogräs. www.jeanettescharing.net
 
ELISABETH YANAGISAWA
Konstnär, curator, doktorand
HDK, Göteborgs universitet
Elisabet Yanagisawa är konstnär och doktorand vid HDK, GU, och håller på att avsluta sin avhandling i konstnärlig forskning med titeln: ”Proximus sensibilis - Ytans avgrund”. Yanagisawa undersöker materiafilosofi genom öst-asiatisk estetik, i synnerhet japansk estetik. Hennes forskning handlar om konstnärlig självkultivering och sinneskunskapens värde. Parallellt med det öst-asiatiska, gör Yanagisawa en jämförande studie över korresponderande filosofi från väst, Spinoza och Gilles Deleuze.
Materia och affektprincipen – från substans och form till frekvens och intensitet
 Conatus betyder ’begär’ eller ’aptit’. Begär handlar om affekter. Vad är en affekt och hur verkar affektprincipen? Den nya materialismen handlar om att se materia som kraft och intensitet, och inte substans och form. Hur kan vi utveckla vår förmåga att skapa affekter i form av konstverk? Begär och aptit utgör grunden för sinneskunskapens utveckling. Spinoza lade grunden för affektprincipen, vilken Deleuze har utvecklat till en ”nomadisk konst”, där frekvens, intensitet, multisensibilitet, haptik och rytm utgör grunden för ett intuitivt kunskapande. http://www.hdk.gu.se/sv/personal/elisabet-yanagisawa-aven

See exposition in the Agenda>
NORDIC AWARD IN TEXTILES 2015
Gunvor Nervold Antonsen: Hybridenes poesi (The Poetry of Hybrids)

17/11/2015-24/3/2016

Click here to download the file "program.pdf".
Copyright © 2013-2020  Textile is more!        Copyright, privacy, disclaimer