Find

€ 19,95
ISBN: 978 94 625 8125 8
Aantal pagina's: 80
Formaat: 21 x 27 cm
Paperback met flappen
In samenwerking met Museum Van Loon

WBOOKS B.V.
Boerendanserdijk 33A
8024 AE Zwolle
+31 (0)38-467 34 00
info@wbooks.com
http://wbooks.com

MODE BIJ VAN LOON

De Grand Style van de grachtengordel

Rosalie Sloof, Valentine Rijsterborgh, Wendy van Lith

Van Loon staat voor klassieke, imponerende, royale en toonaangevende mode sinds 1850. Dit boek geeft aan de hand van portretten, foto’s, archiefstukken en bewaard gebleven kleding en accessoires een beeld van het Europese modegevoel van een van de belangrijkste families van Amsterdam.

In 1854 trouwde jonkheer Hendrik van Loon de schatrijke bankiersdochter Louise Borski. De familie behoorde plots niet alleen tot de meest vooraanstaande families, maar ook tot de meest kapitaalkrachtige van de hoofdstad. Met name de vrouwen in de familie waren toonaangevend op het gebied van mode.
 
Van het imponerende statieportret van Louise van Loon door de Franse societyschilder Alexandre Cabanel, haar jurk door Alexander Worth, de Parijse shopping list van Antoinette van Loon bij beroemde couturiers als Redfern tot de jurk van Frans Molenaar die Martine van Loon-Labouchère (grootmeesteres onder Koningin Beatrix) droeg bij de inhuldiging van Koning Willem-Alexander – het zijn allemaal modieuze momenten waarop Van Loon haar waarde liet zien.

Over WBOOKS
WBOOKS is uitgever van geïllustreerde boeken op het gebied van geschiedenis en kunst. De wortels van de uitgeverij gaan terug tot 1836. De boeken verschijnen veelal in samenwerking met grote musea, archieven en andere partners. WBOOKS is tevens uitgever van Museumtijdschrift, het grootste kunsttijdschrift van Nederland en het digitale platform museumtijdschrift.nl.
 
Het boek is in samenwerking met Museum Van Loon verschenen op 3 maart 2016. 
Zie de Agenda Tentoonstelling Mode bij Van Loon>

Posted 28 February 2016

Share this:
|
...

Tonko Grever, directeur/conservator en Philippa van Loon, voorzitter Stichting Van Loon, openen in het voorwoord met een uitleg over de opzet van de tentoonstelling en de catalogus. Zien en Gezien worden – Portretten uit de hogere kringen beschrijft de collectieve societyportretten, de schilders en de familie. Het hoofdstuk Een weloverwogen pose – De vroege fotografie (1860-1920) van de familie Van Loon beschrijft en toont foto’s van familieleden en de dames Van Loon met glamourportretten. Kleren maken de familie – Het modegevoel van de familie Van Loon ten slotte beschrijft de kleding, kostuums, ondergoed, hoeden en accessoires en met foto’s en rekeningen schetst het een goed beeld vanaf begin 1900 tot en met de inhuldiging van Koning Willem-Alexander in de Nieuwe Kerk in 2013, waar Martine van Loon-Labouchère, voormalig grootmeesteres, een japon droeg van couturier Frans Molenaar.

Interessant om te lezen en te weten hoe een toonaangevende familie de mode mede bepaalde.
Angela van der Burght

Copyright © 2013-2020  Textile is more!        Copyright, privacy, disclaimer