Find

€ 29,80
Nederlands
ISBN 978 90 234 9793 6
Gebonden
80 pagina’s
Verschijnt op 4 maart a.s.

Uitgeverij DE BEZIGE BIJ
Van Miereveldstraat 1
1071 DW Amsterdam
+31 (0)20 – 305 98 10
info@debezigebij.nl
https://www.debezigebij.nl

EEN DUISTER VOORGEVOEL. REIZEN NAAR JHERONIMUS BOSCH

Cees Nooteboom

In dit rijk geïllustreerde essay beschrijft Cees Nooteboom zijn reizen naar zeven schilderijen van Jheronimus Bosch in Lissabon, Madrid, Gent, Rotterdam en Den Bosch. Zag hij als twintiger een andere Jheronimus Bosch dan nu als tachtiger? Wat heeft een schrijver uit de twintigste eeuw gemeen met een schilder uit de vijftiende eeuw? Ze komen uit hetzelfde land, maar zouden ze elkaar nog verstaan als ze met elkaar konden spreken? Kunstkenner en reiziger Nooteboom buigt zich op indringende wijze over het raadsel Bosch.
 
Cees Nooteboom (1933) wordt beschouwd als een van de belangrijkste Nederlandse schrijvers. Van zijn romans, kunstbeschouwingen en reisverhalen verschenen vertalingen over de hele wereld. In 2003 kreeg hij de Oostenrijkse Staatsprijs voor Europese literatuur, in 2004 de P.C. Hooft-prijs, en in 2009 de Prijs der Nederlandse letteren.

'Nootebooms zinnen lezen alsof je op een landweg langzaam een heuvel afdaalt, met alle tijd om het landschap in je op te nemen. Zo perfect helder, zo hypnotiserend geschreven.' - Trouw

Posted 3 March 2016

Share this:
|
...

Geweldig boekje om te lezen voordat je afreist naar ‘s-Hertogenbosch.
Zoals altijd laat Nooteboom je kijken en nog eens kijken. Wel belangrijk als je weet dat de gemiddelde museumbezoeker per werk een halve minuut kijkt! En zeker bij het werk van Jeroen Bosch valt er veel te zien. Het woord komt immers van het oud-Saksisch sehen wat volgen betekent: ik volg iets met mijn ogen en mijn hersenen kunnen het ook volgen.
 
Met steeds nieuwe vragen reis je mee met Nooteboom ‘s reis langs de werken dwars door Europa en met zijn kennis van mythes en riten, de geschiedenis en de kunsten lift je mee en leert over herinneringen, de vaderlandse geschiedenis en de betekenissen in het werk.
 
“Kijk maar,” zegt Nooteboom “je ziet niet wat je ziet. En dat is precies wat ik in Lissabon, Madrid, Gent en nu hier gezien heb: alles wat ik zag, en misschien toch niet. Het beste zou zijn om in een van die schilderijen te gaan wonen en de rest van je leven met de raadsels door te brengen. Kijk maar, er staat niet wat er staat.”
 
Want net als je het denkt het te snappen, had je weer iets gemist en moet het proces van kijken opnieuw.
Een aanrader!
Angela van der Burght

DUIVELSKUNSTENAAR BOSCH INSPIRATIEBRON VOOR HEMELS PROGRAMMA IN 2016
’s-Hertogenbosch is klaar voor Bosch-jaar met activiteiten voor jong en oud
In 2016 is het 500 jaar geleden dat Jheronimus Bosch in ’s-Hertogenbosch (ca. 1450-1516) overleed. Op 2 december is in ’s-Hertogenbosch het programma gepresenteerd van de culturele manifestatie waarmee komend jaar de wereldberoemde schilder herdacht en geëerd wordt. Met het overgrote deel van het oeuvre van Bosch, met meer dan 90 culturele evenementen en projecten, in samenwerking met tientallen instellingen en makers uit binnen- en buitenland, honderden vrijwilligers en naar verwachting honderdduizenden extra bezoekers, belooft het een spectaculair jaar te worden.
Zie het programma in de Agenda>
 

Copyright © 2013-2020  Textile is more!        Copyright, privacy, disclaimer