Find

Interwoven
Diana Scherer
Met behulp van onderaardse sjablonen die dienst doen als mallen wordt het wortelstelsel van planten in banen geleid, zodat het zich tot een textielachtig materiaal vormt. Tijdens het groeiproces voegen de wortels zich naar de patronen en weeft of vlecht het wortelmateriaal zichzelf. Diana Scherer werkt in haar onderzoek samen met biologen en ecologen van de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Doel is om een wortelstelsel te ontdekken waarvan een sterk en houdbaar materiaal ontwikkeld kan worden. Diana Scherer onderzoekt ook, in samenwerking met plantkundige Gerard van der Weerden van de Radboud Universiteit, of het mogelijk is om een kledingstuk onder de grond te laten groeien.
www.dianascherer.nl

NOMINATIES NEW MATERIAL AWARD 2016

Achttien ontwerpen zijn genomineerd voor de New Material Award 2016. Deze tweejaarlijkse prijs daagt kunstenaars en ontwerpers uit om duurzame materialen en innovatieve technieken toe te passen en te ontwikkelen. De ontwerpen die zo ontstaan dragen bij aan een betere wereld. Alle genomineerde ontwerpen worden tentoongesteld tijdens Dutch Design Week in Eindhoven van 22 t/m 30 oktober 2016, waar de jury de twee winnaars bekendmaakt.

Onder de achttien genomineerde duurzame ontwerpen bevinden zich werken van gerenommeerde ontwerpers zoals Maarten Baas en Christien Meindertsma, maar ook van recent afgestudeerde talenten. Een commissie van deskundigen selecteerde deze ontwer- pen en ideeën uit 88 inzendingen. De genomineerden maken kans op het winnen van de New Material Award 2016: €15.000 voor het ontwikkelen van een eindontwerp. Ook wordt er een winnaar gekozen voor de New Material Fellow: zes maanden begeleiding van Het Nieuwe Instituut voor het verder ontwikkelen van een concept met een onderzoeksvraag.

Tentoonstelling & uitreiking
Alle genomineerde ontwerpen worden tentoongesteld tijdens Dutch Design Week van 22 t/m 30 oktober in Eindhoven. Een vakjury maakt op 22 oktober tijdens een feestelijke uitreiking de twee winnaars bekend. De New Material Award tentoonstelling wordt in april 2017 ook gepresenteerd op de internationale designbeurs Salone del Mobile in Milaan. 

Posted 13 July 2016

Share this:
|

Genomineerden New Material Award 2016:
Adrianus Kundert, Ripening Rugs
Antoine Peters, The Lenticular Project
Bastiaan de Nennie, The Phygital Virtuosity buro BELÉN, Living Colours
bureau SLA / Overtreders W, Pretty Plastic Plant Christien Meindertsma, Flax Chair
Diana Scherer, InterWoven
Eric Geboers, The Salt Pup
Floor Nagler en Didi Aaslund, It works

Trends
rENs, Fade To Stay
Roel Deden, Printhesis
Rosanne van der Meer, Personal Knitwear for Everybody Rudolf Romero Borgart, Virtual Paper
Simone Post, POST-VLISCO
Studio Dirk van der Kooij, Holle Buis Techniek
Olivier van Herpt, Functional 3D Printed Ceramics Maurizio Montalti, The Growing Lab / Mycelia
Maarten Baas, The Tree Trunk Chair

Uit de inzendingen voor de New Material Award 2016 zijn enkele trends af te leiden: tijd, natuur, digitaal materiaal en afvalverwerking.

Tijd: In de huidige wegwerpcultuur worden producten na slijtage afgedankt, maar wat als materialen mooier worden na verloop van tijd? Behang dat op een aantrekkelijke manier verkleurt (rENs) en vloerkleden die bij slijtage tot leven komen (Adrianus Kundert). Deze inzendingen bewijzen dat veroudering ook verrijking kan zijn.

Natuur: Ontwerpers passen op nieuwe en verrassende wijze natuurlijke materialen toe. Christien Meindertsma, die voor haar Flax Chair vlas gebruikt in combinatie met biologisch afbreekbaar plastic. Maarten Baas laat een boom groeien om een mal, zodat na 200 jaar een stoel kan worden ‘geoogst’. Zo speelt hij met natuur en tijd.

Digitaal materiaal: Ontwerper Bastiaan de Nennie scant voor zijn project The Phygital Virtuosity objecten uit het predigitale tijdperk en gebruikt deze als bouwstenen voor nieuwe digitale creaties. Rudolf Romero Borgart maakt Virtual Paper. Samen met de univer- siteit van Berkeley ontwikkelde hij een algoritme om de eigenschappen van papier na te bootsen. Door dit algoritme te koppelen
aan de Virtual Reality bril en speciale software kan virtueel papier in een virtuele omgeving met virtuele handen worden vervormd en vervolgens 3D geprint. Het procedé is in de toekomst ook toepasbaar op andere materialen.

Afvalverwerking: In plaats van nieuwe materialen te ontwikkelen zijn er ook ontwerpers die inventieve ontwerpen maken met afval. Zoals Simone Post die van de stofresten van de Vlisco fabriek weer tapijten wist te maken. Studio Dirk van der Kooij print stoelen en lampen van oude CD’s en hiervoor ontwikkelde hij een nieuwe 3D print techniek. Floor Nagler en Didi Aaslund maakten op Lesbos tassen van het bootzeil en de reddingsvesten die vluchtelingen op het strand achterlaten.

Nominatiecommissie en jury 2016
De nominatiecommissie van deze editie bestond uit: Hebe Verstappen (hoofd TextielLab TextielMuseum), ontwerper Tjeerd Veen- hoven (Studio Tjeerd Veenhoven, winnaar aanmoedigingsprijs DOEN | Materiaalprijs 2011, genomineerde voor de New Material Award 2014), Pieter Keune, voorzitter (oprichter vakblad kM, gastdocent masteropleiding ‘restauratie’ van de UvA), Ruud Balkenende (professor Circular Product Design, TU Delft) en Wendy Plomp (oprichter en curator Dutch Invertuals). De juryleden die in oktober onder voorzitterschap van Pieter Keune de twee winnaars kiezen zijn: Wieki Somers (ontwerper, Studio Wieki Somers), Irene Colicchio (Sustainability Engineer DSM) en Koert van Mensvoort (kunstenaar, wetenschapper en filosoof, Next Nature).

Initiatief
De New Material Award is een samenwerking tussen Stichting DOEN, Fonds Kwadraat en Het Nieuwe Instituut. De prijs stimuleert de innovatieve kracht van creativiteit en het nadenken over duurzame vormgeving binnen diverse design- en kunstdisciplines. Het werk van alle genomineerden, en van de genomineerden en winnaars van de vorige edities, is te zien op www.newmaterialaward.nl.
 
ARCHITECTONISCH
AMBACHTELIJK
ANORGANISCH
HERGEBRUIK
LEVENSDUUR
TEXTIEL
 
New Material Award
p/a Fonds Kwadraat, Spring House
De Ruijterkade 128
1011 AC Amsterdam
http://www.newmaterialaward.nl
volg ons op facebook and twitter

Ripening Rugs
Adrianus Kundert
Adrianus Kundert ontwerpt vloerkleden die bij slijtage tot leven komen. Op de plaatsen waar het kleed intensief gebruikt wordt ontstaan nieuwe kleuren, texturen en patronen. Omdat het kleed mooier naarmate het slijt zal het niet snel worden vervangen, zoals bij normale slijtage.

Bij Ripening Rugs wordt gewerkt met allerlei materialen: de lange levensduur is belangrijker dan het gebruik van natuurlijke materialen. Adrianus Kundert, die samenwerkt met o.a. het Textiellab en een touwfabriek, bouwt aan een bibliotheek van transformerende materialen waarbij verrijking door slijtage centraal staat.
www.adrianuskundert.com

Personal Knitwear for everybody
Rosanne van der Meer
De kledingindustrie kan en moet duurzamer worden. Als een kledingstuk meteen voldoet aan de specifieke wensen van de drager – qua pasvorm, materiaal en kleur – zijn volle kledingrekken in de winkels overbodig. Rosanne van der Meer combineert 3D knitting met een on demand systeem.

Met 3D knitting worden stoffen gebreid die zonder knippen of naaien om een driedimensionale vorm passen, zodat een perfect passend kledingstuk zonder naden ontstaat. Rosanne van der Meer onderzoekt de creatieve mogelijkheden van 3D knitting en streeft naar optimale vrijheid voor de ontwerper.
www.thegirlandthemachine.com

POST-VLISCO
Simone Post
Het Helmondse bedrijf Vlisco produceert stoffen voor de Centraal- en West-Afrikaanse markt. Simone Post heeft op eigen initiatief materiaalonderzoek gedaan naar het afvaldoek en de misdrukken van Vlisco. Het onderzoek heeft geresulteerd in het Vlisco Recycled Carpet. Door de grote variëteit in het afval ontstaat er elke keer een uniek kleed, met steeds een enorme kleurrijkdom.

Simone Post is erin geslaagd een unieke en vruchtbare samenwerking op te zetten met een groot bedrijf als Vlisco. De vloerkleden worden op de markt gebracht door LABEL/BREED.
www.simonepost.nl

Copyright © 2013-2020  Textile is more!        Copyright, privacy, disclaimer