Find

Gebonden
 816 pagina’s
ISBN: 9789048834600 | € 49.99 | September 2016
Ebook | ISBN: 9789048834617 | € 9.99
Vertaling: Auke van den Berg, Sjaak de Jong
Taal: Nederlands

Uitgever
Hollands Diep
Paul van Vlissingenstraat 18
1096 BK Amsterdam
+31 (0)20-462 43 00
info@hollandsdiep.nl
http://www.hollandsdiep.nl

KATOEN

Sven Beckert

Een episch geschiedenisboek voor de liefhebbers van De ijzeren eeuw en Michael Pye’s Rijk aan de rand van de wereld.
 
Welke goederen drijven de wereldgeschiedenis? Suiker was de spil van de achttiende eeuw, terwijl de economie van de twintigste en eenentwintigste eeuw grotendeels lijkt te worden gestuurd door olie. In zijn belangrijke nieuwe boek Katoen, de opkomst van de moderne wereldeconomie stelt historicus Sven Beckert in een even uitgebreide als kleurrijke geschiedschrijving dat katoen de drijvende kracht achter de industriële revolutie van de negentiende eeuw is geweest.
 
De welvaart in de katoenindustrie hing nauw samen met de opkomst van het moderne kapitalisme. De grote winst die met deze grondstof te behalen viel, zorgde voor een continue strijd tussen slaven, planters, handelslieden, politici, arbeiders en fabrikanten. De handel zorgde voor grote welvaartsgroei, maar ook voor stuitende economische ongelijkheid. Zo kreeg het kapitalisme door de katoenindustrie in zeer korte periode een heel ander gezicht. Sven Beckert laat op briljante en caleidoscopische wijze zien hoe tekenend deze omwenteling is geweest voor de wereld waarin we nu leven.
                       
Fragment
In januari 1860 verzamelden de leden van de Manchester Chamber of Commerce zich in het stadhuis voor hun jaarvergadering. Onder de achtenzestig mannen die in het centrum van de destijds meest geïndustrialiseerde stad ter wereld bijeenkwamen, namen katoenhandelaren en -fabrikanten een prominente plaats in. In de tachtig jaar daarvoor hadden zij het omringende platteland omgevormd tot het middelpunt van iets geheel nieuws: een wereldomspannend netwerk van landbouw, handel en industriële productie. Kooplieden kochten over de hele aardbol ruwe katoen in en brachten die naar de Britse fabrieken, waar twee derde van de spillen van de hele wereld stond. Een leger arbeiders spon die katoen tot draad en weefde er stoff en van, die handelaars vervolgens weer op de wereldmarkten verkochten.
 
Youtube video> Sven Beckert - Empire of Cotton>
                        

Posted 29 September 2016

Share this:
|
...



 

Copyright © 2013-2020  Textile is more!        Copyright, privacy, disclaimer