Find

'Peggy Guggenheim en Nelly van Doesburg: Voorvechters van De Stijl'

Uitgever:
nai010 publishers
https://www.nai010.com

PEGGY GUGGENHEIM EN NELLY VAN DOESBURG: VOORVECHTERS VAN DE STIJL

Doris Wintgens

Rijksmuseum en Museum De Lakenhal brengen ode aan vrouwen in De Stijl
 
De onafhankelijke en eigenwijze Peggy Guggenheim en Nelly van Doesburg kozen voor een leven in, met en vóór de moderne kunst. De vriendinnen werden voorvechters van De Stijl, de belangrijkste Nederlandse kunstbeweging van de 20ste eeuw. In samenwerking met Museum De Lakenhal brengt het Rijksmuseum een ode aan hen in het symposium 'Vrouwen in De Stijl' op 10 november in het Rijksmuseum. Aanleiding hiervoor is de presentatie van het boek: 'Peggy Guggenheim en Nelly van Doesburg: Voorvechters van De Stijl', geschreven door Doris Wintgens. Het eerste exemplaar wordt tijdens het symposium aangeboden aan Karole Vail, directeur Peggy Guggenheim Collection en kleindochter van Peggy Guggenheim en Wies van Moorsel, biografe en nicht van Nelly van Doesburg.
 
Peggy Guggenheim en Nelly van Doesburg: voorvechters van De Stijl
Peggy Guggenheim (1898-1979) en Nelly van Doesburg (1899-1975) ontmoetten elkaar in 1938 in de avant-gardegalerie van Peggy Guggenheim in Londen. Nelly van Doesburg was naar Londen gereisd met de missie om het gedachtegoed en het werk van haar overleden man Theo te promoten. Theo van Doesburg was als hoofdredacteur van het gelijknamige tijdschrift vanaf de oprichting in 1917 tot zijn dood in 1931 de spil van De Stijl geweest.
 
De twee vrouwen waren aan elkaar gewaagd en werden al snel vriendinnen. Van Doesburg werd Guggenheims belangrijkste adviseur op het gebied van de abstracte kunst. Na de oorlog hielp Guggenheim Van Doesburg met het bekendmaken van het werk van Theo van Doesburg en andere Stijl-kunstenaars in de Verenigde Staten, door een reeks tentoonstellingen te organiseren en werken te verkopen. De uiteindelijke kroon op het werk van Van Doesburg en Guggenheim was een tentoonstelling over De Stijl in het Museum of Modern Art in New York in 1952.
 
Publicatie
In het boek Peggy Guggenheim en Nelly van Doesburg: Voorvechters van De Stijl beschrijft Doris Wintgens, conservator Moderne kunst, Museum De Lakenhal de essentiële bijdrage die de vriendinnen leverden aan de erkenning en waardering van De Stijl als een van de belangrijkste kunststromingen die Nederland ooit heeft voortgebracht. Het is de eerste keer dat aandacht gevestigd wordt op de rol van Peggy Guggenheim en Nelly van Doesburg in de verbreiding van De Stijl.
 
Peggy Guggenheim en Nelly van Doesburg: Voorvechters van De Stijl wordt uitgegeven door NAi010 Publishers in samenwerking met het Rijksmuseum en Museum De Lakenhal.
 
Symposium Vrouwen in de Stijl
Naar aanleiding van het boek van Doris Wintgens bespreken experts op 10 november de rol van vrouwen in De Stijl-beweging. Naast Peggy en Nelly komen ook andere sleutelfiguren aan bod zoals Til Brugman, Truus Schröder-Schräder, Marlow Moss en Annie Oud-Dinaux.
 
Sprekers zijn Ludo van Halem, conservator 20ste-eeuwse kunst, Rijksmuseum, Doris Wintgens, conservator Moderne kunst, Museum De Lakenhal, Ankie de Jongh-Vermeulen, voormalig directeur Mondriaanhuis en Dolf Broekhuizen, architectuurhistoricus.
 
Karole Vail en Wies van Moorsel nemen tijdens het symposium de eerste exemplaren van het boek van Doris Wintgens in ontvangst.
10 november 2017 | 12.30-16.15 uur
€20
 
De aanleiding voor het symposium is het boek Peggy Guggenheim en Nelly van Doesburg. Voorvechters van De Stijl, geschreven door Doris Wintgens.
De eerste exemplaren van het boek worden overhandigd aan speciale gasten Karole Vail, pas benoemd directeur van de Peggy Guggenheim Collection in Venetië, en Wies van Moorsel, biografe van Nelly van Doesburg.
 
Dit symposium is toegankelijk voor iedereen met belangstelling voor De Stijl en de rol van vrouwen binnen de beeldende kunst.
In 2017 is het 100 jaar geleden dat Theo van Doesburg het tijdschrift De Stijl oprichtte. Rondom dit tijdschrift ontstond een internationale beweging van kunstenaars die streefden naar een radicale hervorming van de kunst. De kunstenaars van De Stijl reduceerden hun vormentaal tot zuivere kleuren en louter lijn en vlak. Beeldende kunst en architectuur gingen samen in een universele taal die in overeenstemming was met ontwikkelingen in wetenschap en techniek.
 
Alle leden van De Stijl waren man. Maar ook vrouwen hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan deze avant-gardebeweging. Tot op heden is daar weinig aandacht aan besteed. In het symposium wordt in korte pitches aandacht besteed aan verschillende vrouwelijke sleutelfiguren, zoals Til Brugman en haar Stijl-interieur, Truus Schröder-Schräder en haar relatie met Gerrit Rietveld, de artistieke wisselwerking tussen Marlow Moss en Piet Mondriaan, en de wijze waarop Nelly van Doesburg en Annie Oud-Dinaux de artistieke erfenis van hun echtgenoten behartigden. Karole Vail en Wies van Moorsel geven een persoonlijke visie op hun grootmoeder Peggy Guggenheim respectievelijk tante Nelly van Doesburg.
 
Presentatie Het debuut van De Stijl in het Rijksmuseum
Vanaf 10 november is op de afdeling 20ste eeuw van het ook een presentatie rond het eerste nummer van het tijdschrift De Stijl te zien. Centraal staat het ‘Schilderij 1917’ van Bart van der Leck dat als eerste kunstwerk in De Stijl werd afgebeeld. Te zien zijn onder meer correspondentie tussen Bart van der Leck en Theo van Doesbrug en zelden getoonde voorstudies. De documenten, foto’s en kunstwerken tonen welke afwegingen Van Doesburg maakte maar ook de grote aandacht die is besteed aan het allereerste nummer dat in november 1917 bij de abonnees in de brievenbus viel.
Dit symposium en de publicatie worden mede mogelijk gemaakt door Pon, sponsor van de collectie 20ste-eeuw van het Rijksmuseum.
 
Over het boek
Peggy Guggenheim (1898 – 1979) en Nelly van Doesburg (1899 – 1975) waren sterke, eigenwijze en onafhankelijke vrouwen. Ze leverden een essentiële bijdrage aan de erkenning en waardering van De Stijl als een van de belangrijkste kunststromingen die Nederland ooit heeft voortgebracht. Niet door zelf kunst te maken maar door De Stijl te promoten, te exposeren, te verkopen en aan te kopen.
 
Peggy Guggenheim en Nelly van Doesburg ontmoetten elkaar in 1938 en bleven tien jaar lang bevriend. Ze kozen voor een leven in, met en vóór de moderne kunst. Hun vrijheid en zelfstandigheid bevochten ze ver buiten de marges die de maatschappij hen als vrouw toestond. Zo maakten ze deel uit van een nieuwe emancipatiebeweging in het interbellum. Deze New Woman-beweging was vooral gericht op de ontwikkeling van persoonlijke vrijheid, onafhankelijkheid, zelfontplooiing en een moderne levensstijl. In vele opzichten waren deze vrouwen de voorlopers én wegbereiders van de hedendaagse moderne vrouw.
 
Peggy Guggenheim en Nelly van Doesburg. Voorvechters van De Stijl belicht - binnen de context van de opkomst van de moderne vrouw - hun inspanningen om de moderne kunst, in het bijzonder de kunst van Van Doesburg en De Stijl, te promoten en erkend te krijgen. Het maakt de rol zichtbaar die beide vrouwen hebben gespeeld bij de canonisering van De Stijl.
 
Peggy Guggenheim en Nelly van Doesburg. Voorvechters van De Stijl wordt uitgegeven door NAi010 Publishers in samenwerking met Rijksmuseum en Museum De Lakenhal (vormgeving Irma Boom).
 
Voor deelnemers aan het symposium is er een speciale openstelling van 17-18 uur van de presentatie ‘Het debuut van De Stijl’ op de afdeling 20ste eeuw van het Rijksmuseum.
Dit symposium en de publicatie worden mede mogelijk gemaakt door Pon, sponsor van de 20ste-eeuwse collectie van het Rijksmuseum.
 
Wanneer
Vrijdagmiddag 10 november, 12:30 – 18 uur
Waar
Rijksmuseum, Auditorium
Prijs
€ 20

Posted 8 November 2017

Share this:
|
...

Portret van Nelly van Doesburg, Lucia Moholy, 1924

Peggy Guggenheim, Man Ray, 1924

Visual van het boek 'Peggy Guggenheim en Nelly van Doesburg: Voorvechters van De Stijl'

Copyright © 2013-2020  Textile is more!        Copyright, privacy, disclaimer