Find

Meesterlijk 2014
Floor Nijdeken

MEESTERLIJK 2014

Meesterlijk - design en ambacht
Het event voor design, toegepaste kunst en food
28/11/2014-30/11/2014 

Pop-up ministad
Er is geen mooier en bruisender stadje denkbaar dan de pop-up ministad Meesterlijk. Voor de zesde keer alweer duikt deze ambachtelijke stad-in-de-stad op. Nicole Uniquole, initiatiefnemer en bedenker van het concept, laat op deze unieke plek designers, mode-ontwerpers, foodkunstenaars, en vaklieden elkaar ontmoeten. 

Posted 14 October 2014

Share this:
|

Waar ze hun passie voor design en ambacht tonen aan een groot publiek. Waar schoonheid en ambacht samenkomen. En dat allemaal op één van de meest inspirerende en dynamische locaties voor vernieuwende manifestaties: de Westergasfabriek in Amsterdam. Een plek die Meesterlijk past als een rijk geborduurde jas, een tongstrelend stukje chocola of een handgeblazen glazen muiltje.

Organisatie Meesterlijk: Nicole Uniquole
Foto: Esther v d Wallen

Het event
Meesterlijk belooft net als voorgaande jaren een drukbezocht evenement te worden dat volledig in het teken staat van mooie, authentieke en kwalitatief hoogwaardige producten. Op verschillende locaties op het terrein staan drie dagen lang gevestigde namen naast talentvolle starters.
Het is het toneel waar traditioneel vakwerk en hedendaagse vormgeving hand in hand gaan. Zowel de herkomst van een product wordt getoond als de liefde en toewijding waarmee het vakmanschap wordt uitgeoefend. Tijdens Meesterlijk kun je rechtstreeks objecten kopen bij designers, mode-ontwerpers en vaklieden. Zo is de aanschaf van een speciaal gemaakt product niet vrijblijvend, maar een bewuste keuze. En die keuze is ruimschoots te maken tijdens Meesterlijk.

Ontdekkingstocht langs meer dan 100 ontwerpers
Tijdens de ontdekkingstocht langs meer dan honderd ontwerpers tref je onder andere de poëtische glazen ‘parfumflesjes’ van Ingrid Hulskamp, de collectieve ambachtelijke borduurmachine van Floor Nydeken en de minimalistische collectie serviesdelen van Hozan Zangana gebaseerd op Iraanse rituelen en symbolen. In de entree zal ontwerper Joep van Lieshout zijn speciaal door Tetterode Glas vervaardigde 'kroonluchters' laten schitteren.
 
Bewonder de met de hand vervaardigde collectie herenschoenen van René van den Berg, de verrassingen verbergende soepele leren tassen van Hester van Eeghen en de porseleinen bordjes met sierlijk dansende figuren van Esther Derkx.  Ook Kuperus en Gardenier, die onder andere voor Christien Meindertsma, Aldo Bakker, Dick van Hoff en Atelier Mats meubels produceren, letterhakker Michiel Deylius en Babettte Treuman met linnen tafelkleden die geïnspireerd zijn door potloodtekeningen, zijn aanwezig. Evenals de historische collectie van Royal Delft en de poëtische foto’s van Uniquole’s vaste fotografe Frieda Mellema, die perfect passen bij het thema food en interieur.
 

Meesterlijk 2014
Makerszoon 
Rene van den Berg

Inrichtingsconcept Maarten Spruyt en Tsur Reshef
 
Een greep uit het aanbod:
MADE BY MEESTEROPLEIDING COUPEUR De meeste mensen hebben geen weet van de wereld die achter een modeshow of het theater schuilt. De indrukwekkende kostuums en ontwerpen zijn gemaakt door een team van specialisten die eigenlijk nooit op het podium staan. Zonder hun vakkennis zou de productie niet zou kunnen bestaan. Een van deze specialisten is de meestercoupeur. Hij of zij zorgt voor het daadwerkelijk tot stand komen van de creaties.
 
MADE BY CHRISTIE VAN DER HAAK Jaquard geweven grote doeken met geabstraheerde motieven (vaak in 4 kleuren). Vervaardigd op originele Duitse Lindauer Dornier machines. De herhalingsmotieven gaan in elkaar over en veranderen van kleur tijdens het maakproces. Stel in overleg uw eigen wandbekleding samen, op formaat naar keuze.
 
MADE BY MIRKO KRABBE Exotische schilderingen in inkt van planten en dieren vormen in al hun schoonheid en verlangens, de inspiratie voor de ton-sur-ton geborduurde bloem op een poetisch servet van Egyptisch katoen. Tot 24 augustus is dit werk ook te zien in de tentoonstelling 'Royal Showpieces' in Paleis Het Loo (zaal: Dining with the King).
 
MADE BY HESTER VAN EEGHEN Een serie roggehuidtassen van van Eeghen is van maart op de tentoonstelling 'Royal Showpieces' te zien op Paleis Het Loo.

Meesterlijk 2014
Hester van Eeghen

Meesterlijk 2014
Softworld

Meesterlijk 2014
Esme Hofman

MADE BY ANS WESSELING (VOORHEEN DE PETSALON) De Petsalon is een begrip in de Jordaan en de rest van de wereld. Opgericht door Ans Wesseling in 1987. Na 25 jaar is echter de winkel in Amsterdam gesloten en heeft Wesseling besloten haar werk op o.a. Meesterlijk te presenteren. De functionele petten zijn allemaal met de hand gemaakt, en een persoonlijke 'touch' wordt in overleg aangebracht.
 
MADE BY DUTCH SHOE ACADEMY
 
MADE BY JOANEY KOREVAAR SHOES Opvallende ontwerpen en grootse vormen kenmerken het werk van Korevaar. Alle schoenen zijn handgemaakt en uitgevoerd in een hoge leerkwaliteit. Verrassende vormen gaan samen met functionaliteit.
 
MADE BY LIES HOLTHINRICHS De tassen van Lies Holthinrichs worden gekenmerkt door een strakke en tijdloze vormgeving. Gemaakt van 100% wolvilt zijn de tassen praktisch in gebruik en licht van gewicht. Ze worden in kleine series op maatschappelijk verantwoorde wijze vervaardigd in Nederland.
 
MADE BY ANNE VAN LAETHEM De antieke tassenbeugels dragen verhalen met zich mee. Van Laethem's creaties zijn wars van mode en dogma's. Het zijn tijdloze accessoires. Elke tasje is uniek, met een eigen verhaal en door van Laethem 'hand-vervaardigd' in eigen atelier in Belgie.
 
MADE BY JONGHLABEL MokumLokum is een designlabel, welk zich laat inspireren door geometrische patronen uit het Oude Oosten. Mokum verwijst naar de Westerse ontwerpwijze van de makers, Lokum naar de Arabische wereld waaruit zij hun inspiratie halen. Deze twee aspecten samengevoegd levert een serie geometrische studies op, die vertaald zijn naar nieuwe patronen.
 
MADE BY HOOFDZAAK HOEDEN
Het bonte gezelschap aan ontwerpers in het meesterlijke pop-up stadje wordt broederlijk verbonden door de eventstyling van Maarten Spruyt en Tsur Reshef.

De samenwerking tussen de gerenommeerde interieur- en tentoonstellingsvormgevers en Nicole Uniquole gaat ver terug. Ze werken niet alleen samen aan het recyclebare totaalconcept voor Meesterlijk, maar ook voor de exposities ‘Dutch Design - Huis van Oranje’ in Paleis Oranienbaum en ‘Royal Showpieces’ in Paleis Het Loo. Voor Meesterlijk is gekozen voor een opmerkelijke aaneenschakeling van kartonnen werktafels waarop de ambachtelijke waar van de deelnemers goed tot zijn recht komt. Het zorgt voor eenheid in verscheidenheid, voor rust en samenhang. De handgemaakte producten vormen de inhoud, het karton de verpakking. Met dit materiaal wordt de industriële Westergasfabriek - en het personeel - sfeervol en warm aangekleed.
 

Meesterlijk 2014
Het Parfum van Amsterdam
Foto: Frieda Mellema

-Great Exhibitions presenteert: Tentoonstelling 'Masters in detail'
Willem Jan Hoogsteder, specialist in Nederlandse en Vlaamse schilderkunst van de Oude Meesters, en Uniquole hebben in 2013 besloten hun krachten te bundelen. Onder de naam 'Great Exhibitions' ontwikkelen ze reizende tentoonstellingen voor musea en internationale culturele instellingen.
 
Speciaal voor Meesterlijk hebben ze de tentoonstelling 'Masters in detail' opgezet met prenten uit de privécollectie van Willem Jan Hoogsteder. De geselecteerde prenten uit de 17e en 18e eeuw tonen onder meer Anna Paulowna, Amalia van Solms en mannen met parelkettingen. Een must-see voor de modeliefhebber. Op deze portretten zijn met veel geduld en vakmanschap fijnmazige kanten kragen, rijk versierde hoofdkapjes en glanzende oor-, hals-, en haarjuwelen tot in de kleinste details verbeeld.
 
Uit waardering voor die schoonheid en om ons op een andere manier naar de historische prenten te laten kijken, vroegen zij vijf verschillende ambachtelijke opleidingen om onderzoek te doen naar details uit de prenten en die te vertalen naar een spannend hedendaags ontwerp. In het onderwijsprogramma zijn studenten uitgedaagd deze vertaalslag te realiseren in een object in één kleur: ivoor. De mooiste resultaten worden samen met de tentoonstelling gepresenteerd in de sfeervolle inpandige kapel van het Machinegebouw.
 
In het Machinegebouw zelf tonen deze academies het technische maakproces in al zijn facetten. Het Hout & Meubileringscollege, SintLucas, de Meesteropleiding Coupeur, The Dutch Shoe Academy en Vakschool Schoonhoven bouwen er een groot atelier. In deze unieke samenwerking laten zij zien hoe de ambachtelijke werkwijzen zijn gekoppeld aan de toepassing van de modernste technieken.
 
-Wereldprimeur: 3-Sterren Food Masters
Speciaal tijdens Meesterlijk wordt in de Zuiveringshal een zinneprikkelende gastronomische wereldprimeur gelanceerd. Rondom sfeervolle extra lange tafels van ontwerper VanJoost, zal een uitzonderlijke combinatie van cider, chocola en koffie worden gepresenteerd. Gijsbert Bianchi, voorheen bekend van restaurant Zuid Zeeland, en oud-sectorvoorzitter restaurants van Koninklijke Horeca Nederland, brengt de beste experts en hun ambachtelijke, duurzame kwaliteitsproducten bijeen.
Philipp Kaufmann van Original Beans vervaardigt met bijzondere cacaosoorten de meest superieure chocolade van bonen uit de regenwouden van Ecuador tot de Peruaanse Andes. Met een variëteit aan deze exquise tongstrelende chocoladesoorten zal een chocolade-sommelier chocolademelk maken zoals we die nog nooit geproefd hebben. De barista’s van Mr. Tacq Tea & Coffee bereiden ook dit jaar weer de allerbeste koffie. Samen met een organisch verbouwde exclusieve cider vormen ze het perfecte gastronomische trio.
 
“Het herwaarderen van ambachtelijke en kleinschalig geproduceerde kwalitatieve producten van gedreven producenten, past perfect bij een event als Meesterlijk waar de passie voor het ambacht en de herkomst van producten centraal staan”, zegt Bianchi. Beleef, proef en ruik de zintuigen strelende smaken en aroma’s.
 
-Het parfum van Amsterdam
Berlijn ging ons al voor met een parfum waarin de voor de stad typerende lindebloesem is verwerkt. Amsterdam krijgt straks ook een eigen parfum. Saskia Hoogendoorn en Lieuwe Martijn Wijnands waagden zich samen met geuranalysten en expert in geurontwikkeling Tanja Deurloo aan het onderzoek naar de geur van Amsterdam. Ze kwamen terecht bij de voor de stad kenmerkende iep. De geheimzinnige boom die de stad elk voorjaar met een poëtische lentesneeuw van bloesemblaadjes bedekt.
Tijdens Meesterlijk wordt een bruisend parfumlab ingericht waar mysterieuze ingrediënten, vloeiende oliën en verfijnde blaadjes en bast zullen borrelen en pruttelen in glazen buisjes. Waar parfummakers in witte jassen het bijzondere ambacht van het parfum maken demonstreren. Waar ze bezoekers bewust laten ruiken wat ze onbewust opsnuiven: de geur van de 75.000 iepen in de stad. Het resultaat: Het parfum van Amsterdam. 

MEESTERLIJK
Polonceaukade 27
NL-1014 DA Amsterdam
http://www.meesterlijk.nu

Meesterlijk 2014
Design Chritie van der Haak
Foto: Eric de Vries

Meesterlijk 2014
Bosenco

Meesterlijk 2014
Jonghlabel

Copyright © 2013-2020  Textile is more!        Copyright, privacy, disclaimer