Find

KADINLAR GODINNEN – HAREM – MACHT

14/3/2015-16/8/2015
Op zaterdag 14 maart a.s. wordt in museum TwentseWelle om 17.00 uur in Enschede de expositie Kadinlar: Godinnen – Harem – Macht geopend. De heer Ron Keller, Nederlands Ambassadeur in Turkije, en de heer Sadik Arslan, Ambassadeur van de Republiek Turkije in Nederland, zullen samen de opening verrichten. De expositie is samengesteld door gastconservator en beeldend kunstenaar Lotje de Lussanet en tot stand gekomen in samenwerking met journalist Henk Boom (auteur van de boeken De Grote Turk en Onze man in Constantinopel) en museum TwentseWelle.

Posted 17 March 2015

Share this:
|

Kadinlar (Turks voor vrouwen) toont verrassende topstukken die niet eerder in Nederland te zien zijn geweest: gebruiksvoorwerpen, muziekinstrumenten, iconen, beeldhouwwerken, schilderijen, miniaturen, textiel waaronder tapijten, kleding, leerbewerking en Ottomaans borduurwerk en sieraden uit 3.000 jaar Turkse en Anatolische geschiedenis.

De expositie telt 130 bruiklenen van elf Turkse musea, waaronder Topkapi Paleis Museum, Museum van Turkse en Islamitische Kunst, Pera Museum in Istanbul en Museum van Anatolische Beschavingen in Ankara. Ook zijn er 50 objecten te zien in bruikleen van andere Europese musea uit o.a. Berlijn, Athene, Venetië en Wenen.

Culturele rijkdom

Tien inspirerende vrouwen wekken het rijke Turkse verleden tot leven. De expositie herbergt een grote variëteit aan religie, cultuur, taal en kunstzinnigheid uit het Phrygische en Lydische koninkrijk ten tijde van de klassieke oudheid, het Byzantijnse Rijk, het Seltsjoekse Rijk, het Ottomaanse Rijk en de Turkse republiek.

De tien vrouwen zijn: Cybele (moedergodin), Artemis (vruchtbaarheidsgodin), Maria (Moeder Gods), Theodora (prostituee die keizerin werd), Malike Mama Hatun (stamleidster), Mihri Hatun (dichteres), Kösem Sultan (moeder van de regerende sultan en hoofd van de harem), Dilhayat Kalfa (componiste), Halide Edib Adivar (schrijfster) en Halet Cambel (archeologe). Hun kracht wordt gesymboliseerd door de Oermoeder, een eigentijds beeld van bijna vier meter hoog dat een plaats krijgt op het plein vóór het museum tijdens de expositie.

Vrouwen en kunst van nu
In de expositie in museum TwentseWelle wordt ook aandacht geschonken aan tien inspirerende Turkse vrouwen van nu, uit de wereld van sport, cultuur, zakenleven en wetenschap. In gefilmde portretten vertellen ze over hun leven, hun werk en hun inspiratiebronnen. Voorbeelden van deze vrouwen zijn de zangeres Karsu Dönmez en de cabaretière/actrice Funda Müjde. 

Maria (Moeder van God; ca. 15 v. Chr - ca. 50 na Chr.)
In Ephese, de plek waar Artemis eeuwenlang werd vereerd, kreeg Maria in 431 op een daar gehouden concilie de titel "Theotókos" of "Moeder van God". Na dit concilie nam de Maria-verering een grote vlucht. Kerken werden voor Maria opgericht en op iconen en in beelden werd ze afgebeeld met haar kind op schoot of op haar arm, zittend op een troon, of als koningin van de hemel, omgeven door engelen. Maria zou de laatste jaren van haar leven in Ephese hebben doorgebracht.

Halide Edib Ad?var (Schrijfster; 1884-1964)
Halide Edib leefde in de jaren dat Mustafal Kemal Atatürk aan de macht kwam. Zij was schrijfster. Veel van haar boeken zijn vertaald en enkele romans zijn verfilmd. Zij rebelleerde van meet af aan tegen sociale onrechtvaardigheden. Zij was de eerste vrouw in de Turkse geschiedenis die in het openbaar een grote menigte toesprak. Dat was uit protest tegen de bezetting van Izmir door de Grieken. Ze streed zij aan zij met Atatürk in de onafhankelijkheidsoorlog die in 1923 leidde tot het uitroepen van de onafhankelijke republiek Turkije.

Theodora (Keizerin; 497-548 na Chr.)
Theodora was keizerin in het Byzantijnse rijk. Ze was arm geboren en moest in Constantinopel de kost verdienen, eerst als toneelspeelster, later als prostituee. Ondanks haar verleden trouwde keizer Justinianus met haar. Theodora had grote invloed op haar echtgenoot, die haar in veel staatszaken raadpleegde. Hun macht wordt gesymboliseerd op de beroemde mozaïek in de San Vitale kerk in Ravenna.

Miniatuur van de harem uit de Codex Vindobonensis, circa 1590
Collectie Oostenrijkse N arionale Bibliotheek, Wenen

Samenwerking culturele partners Enschede

Vrouw met tamboerijn

Andere kunst- en cultuurinstellingen in Enschede sluiten met eigen activiteiten aan op de expositie. TETEM kunstruimte presenteert een eigentijdse en interactieve interpretatie van Kadinlar. Concordia en galerie Broekhuis haken in met een tentoonstelling van hedendaagse Turkse kunst. Verder worden films van Turkse regisseurs vertoond en presenteert de Nederlandse Reisopera in samenwerking met Jeugdtheater Sonnevanck een kleine familieopera gebaseerd op een Turkse sprookjesfiguur.

Tentoonstellingsboek
De expositie zal worden begeleid door een tweetalig, rijkelijk geïllustreerd boek met bijdragen van Kees van der Meiden, Lotje de Lussanet, Henk Boom en vele anderen.

Oorbellen Theodora

Gouden haarsieraad, 17de eeuw
Collectie Topkapi Paleis Museum, Istanbul

Halsketting met eikels

Publieksactiviteiten

Op de eerste dag dat Kadinlar geopend is voor publiek, zondag 15 maart 2015, wordt een heus Turks festival (Kermes) georganiseerd in en rond het museum met Turkse muziek van o.a. het Lale Ensemble uit Turkije, Turkse dans, Turkse delicatessen en vele andere Turkse zaken. Ook houdt deze dag mevrouw Esin Celebi Bayru, nazaat van Rumi, een lezing over het immense erfgoed van Mevlana Rumi en de plaats van de vrouw hierin.
 
Tijdens de expositie die t/m zondag 16 augustust te zien is, zijn er in Enschede veel activiteiten voor volwassenen en kinderen in het kader van de tentoonstelling, zoals dans, mode, muziek en bijvoorbeeld de Turkse kinderdag. Kijk voor het volledige actuele programma op: www.twentsewelle.nl.

Tasje om koran in te bewaren. Leer, zijde, fluweel en zilveren
gouddraad (19e eeuw). Ottomaans. Inv.nr. 31/199.
Topkapi Museum Istanbul, Turkije

Kelim met vruchtbaarheidsmotief

Laarsjes. Zijde, rood, gouddraad (19e eeuw).
Ottomaans. Inv.nr. 13/1984.
Topkapi Museum Istanbul, Turkije

Het Grote Verhaal

Musicerende concubine

Museum TwentseWelle is gevestigd in de eigenzinnige jonge wijk Roombeek in Enschede, op slechts een kwartier lopen van de binnenstad. In het museumgebouw, een voormalige textielfabriek, zijn oude en moderne architectuur op een verrassende manier geïntegreerd. Tijdens Kadinlar kan ook een bezoek worden gebracht aan de permanente tentoonstelling Het Grote Verhaal over de vindingrijkheid van de mens toen, nu en straks. In museumrestaurant bij Rozendaal kan men terecht voor een drankje, lunch en diner. Ten tijde van Kad?nlar zijn er natuurlijk ook Turkse gerechten op de kaart te vinden. 
 
Bijdrage
Deze expositie is mede mogelijk gemaakt door bijdrages van het VSBfonds, Mondriaan Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, FONDS 21, Turks Verkeersbureau in Nederland, Corendon, Urenco, Enschede Stad van Nu en de BankGiro Loterij. 


Zie de Agenda>

TwentseWelle
Het Rozendaal 11
7523 XG Enschede, Nederland
+31 53 480 7680
twentsewelle.nl

Copyright © 2013-2020  Textile is more!        Copyright, privacy, disclaimer