Find

Redactie: Geert Bruloot met de medewerking van Dodi Espinosa, Marjon Crucq, Ella De Vos, Sabine Fandino, Camille Geelhand de Merxem, Bache Jespers, Patrick Scallon, Patrick Vangheluwe, Jan Vanhoof, Vincent Vantomme.
Vertaling uit het Engels: Robrecht Vandemeulebroecke
Vertaling uit het Frans: Robrecht Vandemeulebroecke
Eindredactie: Nadine Malfait
Grafisch ontwerp: Joseph Logan
Met de medewerking van Rachel Hudson
ISBN 9789401414739
26 cm x 31 cm
04/03/2014
Gebonden met linnen rug
1ste druk
Pagina’s: 304
€ 60,00
Ook verkrijgbaar in de boekhandel
 
Uitgeverij Lannoo
Kasteelstraat 97
B-8700 Tielt
+32 (0)51 42 42 11
info@lannoo.be
http://www.lannoo.be

DRIES VAN NOTEN

-Een wandeling door het rijke oeuvre van Dries Van Noten

Modeontwerper Dries Van Noten toetst zijn ontwerpen aan zijn inspiratiebronnen in een fraai luxeboek. Kleding van een van de meest succesvolle hedendaagse ontwerpers, in dialoog met de kunstwerken en historische archiefstukken van het Musée des Arts Décoratifs.

Een prachtig geïllustreerd en luxueus vormgegeven boek over het werk van Dries Van Noten. Van zijn periode in Antwerpen voor 1992 tot zijn werk in Parijs vandaag. Bevat een exclusief en nooit vertoond hoofdstuk over zijn huis en tuin en een compleet overzicht van zijn collecties.

Posted 31 March 2015

Share this:
|
...

Oorspronkelijk uitgegeven bij de tentoonstelling DRIES VAN NOTEN – INSPIRATIONS van 1/3/2014 tot 2/11/2015 in Les Arts Décoratifs te Parijs verscheen dit luxe en lustvolle boek nu in het Nederlands.

Met een Voorwoord door Bruno Roger en het hoofdstuk Poging tot een portret door Olivier Gabet komen we meteen in de goede sfeer: “In de rijke collecties van het museum selecteerde Dries Van Noten stukken van ontwerpers die hij bewondert en antieke stoffen met een betoverende schoonheid, die laten zien hoe de mode-geschiedenis zich steeds weer herhaalt — opdrukken, borduurwerk, weefpatronen… Hij koppelt ze aan invloeden van kunstenaars als Bronzino, van Dyck, Klein, Richter, Bernard Frize en Elizabeth Peyton, en aan stijliconen van de Montesquiou tot de hertog van Windsor, van Boldini tot Cocteau. Deze werken zijn voor Dries Van Noten zoveel meer dan louter illustraties. Herinneringen aan films, visuele of muzikale revelaties, impressies van verre reizen: hier vormen ze de bestanddelen van een verhaal. Zijn verhaal.”
 
En luxe en lust vindt je rijkelijk op de overdagig geïllustreerde pagina’s waar kleur, plezier en leven van afspatten. In Collectioneur van gedachten verklaart Pamela Golbin -hoofdconservatrice van de afdeling Decoratieve Kunst, moderne en hedendaagse collectie in het Musée des Arts Décoratifs in Parijs- hoe Dries Van Noten zijn keuzes intuïtief maakt en weloverwogen vragen stelt: “Hij speelt met de clichés waarmee hij telkens weer wordt geassocieerd: ‘etnisch ontwerper’, ‘ontdekker van culturen’, ‘verkenner van het exotische’.”
 
Met de prachtige titel Stof voor verhalen beschrijft Susannah Frankel over de jeugd van Van Noten: “De wereld van Dries Van Noten begon op 12 mei 1958. Hij werd geboren in Antwerpen, in een familie die bedreven was in de traditie van het inkopen, vervaardigen en aan de man brengen van kleren. Zijn overgroot-vader, Juhielmus Van Noten, was kleermaker in zijn geboortestad. Grootvader Johannes Baptista Van Noten was een bedreven ‘tourneur’ — iemand die tweedehandskleren uit elkaar haalt, herstelt, weer aan elkaar naait en verkoopt — en breidde het
familiebedrijf uit met de herenkledingzaak ’t Meuleken.” Via het gezin volgen we hoe Dries’ belangstelling voor textiel zich ontwikkelde, hoe hij in de vakanties meegaat met zijn ouders om in te kopen en hoe hij zijn keuze maakt voor de Antwerpse Koninklijke Academie voor Schone Kunsten om in de voetsporen van zijn vader te treden, uiteindelijk niet de zaak zou overnemen maar koos voor het ontwerpen. “Het kostte mijn ouders meer dan tien jaar om de klap te boven te komen, zegt Dries. Hij kon nog op enige steun rekenen — hij woonde in een appartement boven de winkel van zijn vader in Antwerpen — maar moest van dan af zelf de kost verdienen. Dat deed hij door als freelancer collecties te ontwerpen.” Waarna zijn carrière zich ontvouwt.

In het deel Inspirations staat een interview met Dries Van Noten door Pamela Golbin waarna prachtige pagina's volgen vol associaties, kleding, kunst, patronen en dessins, kleuren en materialen, met vormovereenkomsten en vormcontrasten die als inspiratiebronnen worden getoond.
Home beschrijft –gevold door prachtige foto’s van Koen de Waal - het restaureren en inrichten van huis en tuin Ringenhof en hoe hij en zijn partner het pand vulden met …”onverwachte combinaties van kleuren, patronen, stoffen, patina, periodes en proporties. Een beetje zoals de ontwerpen van Dries.” …. De interieurs, exterieurs en de ruimtes die Van Noten kiest voor zijn modeshows.
In Van seizoen tot seizoen CHRONOLOGIE biedt een tijdlijn met pagina vol met foto’s van alle Dries Van Notencollecties tot 2014. En het boek wordt afgesloten met Bijschriften, Fotoverantwoording en Dankwoord.
 
“Sfeer scheppen is een van de hoekstenen van de gelaagde wereld van modeontwerper Dries Van Noten. Als geen ander brengt hij historische momenten en (imaginaire) plaatsen tot leven. Dat doet hij niet alleen in zijn subtiele, poëtische collecties en betoverende modeshows maar ook op de plekken waar hij woont en werkt, evenals in zijn winkels.” Van Noten zegt in het boek: “Als ontwerper wil je de mensen iets vertellen. Ik wil mijn visie niet opdringen. Het is voor mij heel belangrijk dat mensen mijn kleren begrijpen. Om dat mogelijk te maken, moeten ze het hele verhaal krijgen, in de vorm van mijn collecties, de winkels, de modeshows. Daarna gaat het niet meer om mij en is het aan anderen om eruit te halen wat hen bevalt en wat ze, hopelijk, zullen koesteren.”.
 
Hij hoeft zich daarover wat mij betreft geen zorgen te maken: het boek mag boven op de koffietafel want biedt overvloedig stof om te koesteren en dan wel meteen naar de echte creaties te zien in de tentoonstelling Dries Van Noten in Antwerpen!
Angela van der Burght
 
See Agenda> MoMu ModeMuseum Provincie Antwerp 13/2/2015-19/7/2015

Click here to download the file "DVN-leaflet_100_x_210mm_8.pdf".
Copyright © 2013-2020  Textile is more!        Copyright, privacy, disclaimer