Find

Laarsjes. Zijde, rood, gouddraad (19e eeuw).
Ottomaans. Inv.nr. 13/1984.
Topkapi Museum Istanbul, Turkije

Turkije-expositie Kadinlar in museum TwentseWelle
GODINNEN - HAREM - MACHT
14/3/2015-16/8/2015

MUSEUM TWENTSEWELLE

30 maart 2015
Lezing Ottomaanse borduurkunst
Archeologe Annet van Wiechen geeft op donderdagavond 9 april a.s. een lezing over Ottomaanse Borduurkunst in museum TwentseWelle in Enschede. Deze lezing wordt georganiseerd door de Vrienden van TwentseWelle in het kader van de expositie 'Kadinlar', die tot en met 16 augustus van dit jaar te zien is. Van Wiechen houdt al jarenlang lezingen en cursussen over diverse aspecten van het bestaan door de eeuwen heen, en geeft hiermee een boeiende inkijk in culturen van landen rondom de Middellandse Zee, alwaar in de oudheid en middeleeuwen op grote schaal migratie, handel, oorlog en uitwisseling van talloze ideeën plaatsvonden. 

Posted 2 April 2015

Share this:
|

Ottomaanse borduurkunst
Ottomaanse borduurkunst is een kunstvorm die bezoekers lopend door Turkse musea overal tegenkomen: schoenen, pijlkokers, scheerdoeken, kaftans, tulband-beschermdoeken, kleden, tenten, hoofd- en hamam (bad)doeken; bijna alles werd toen geborduurd. 
Hadden al die bloemen een betekenis? Vanavond laat Van Wiechen u kennis maken met de kleurrijke geschiedenis van het fleurige “Ottomaanse borduurwerk” (met het hoogtepunt in de zestiende & zeventiende eeuw). Het bijzondere daarvan was het ontbreken van een voor- of achterkant, ... het borduurwerk heeft maar liefst twee dezelfde mooie voorkanten! Wat verder opvalt is het gebruik van goud- en zilver-borduurdraad. 
 
Kadinlar 
Kadinlar (Turks voor vrouwen) toont verrassende topstukken die niet eerder in Nederland te zien zijn geweest: gebruiksvoorwerpen, muziekinstrumenten, iconen, schilderijen, miniaturen, textielvoorwerpen, sieraden en juwelen uit 3.000 jaar Turkse en Anatolische geschiedenis. De expositie telt 130 bruiklenen van elf Turkse musea, waaronder Topkapi Palace Museum, Museum van Turkse en Islamitische Kunst, Pera Museum en Museum van Anatolische Beschavingen. Ook zijn er 50 objecten te zien in bruikleen van andere Europese musea (o.a. Berlijn, Athene, Venetië en Wenen).
De tentoonstelling loopt tot en met 16 augustus 2015.
 
Lees meer Article tentoonstelling Kadinlar Godinnen – Harem – Macht>
Agenda>

Lezing: Ottomaanse borduurkunst
Datum: Donderdag 9 april 2015
Tijd: 20.00 uur 
Spreker: Annet van Wiechen, archeologe
Locatie: Museum TwentseWelle
Toegang: Leden Vrienden van TwentseWelle  €2,50; niet-leden €5,-
 
Museum TwentseWelle
Het Rozendaal 11
NL-7523 XG Enschede
+31 (0)53-4807680
w.tempelman@twentsewelle.nl
twentsewelle.nl

Copyright © 2013-2020  Textile is more!        Copyright, privacy, disclaimer