Find

FASHIONCLASH FESTIVAL

Gender codes in fashion throughout the 20th century
FASHIONCLASH pop-up exhibition
3/6/2015-14/6/2015
 
FASHIONCLASH Festival 2015, de 7de editie van het internationale en interdisciplinaire cultuurfestival met mode als uitgangspunt vindt plaats in Maastricht van 11 t/m 14 juni.
 
Het 4 daagse programma bestaat uit modeshows, exposities, designer market, theater en dans performances, lezingen, workshops, fashion film en nog veel meer. Het spraakmakende festival biedt podium aan meer dan 150 veelbelovende
talenten uit binnen- en buitenland en is een unieke gelegenheid om talent te ontdekken en om geïnspireerd te raken door de kunst van mode. FASHIONCLASH Festival is voor iedereen toegankelijk. Behalve het catwalk programma is het festival grotendeels gratis toegankelijk. Kaartverkoop start begin mei.
Uit een overweldigende stapel van aanmeldingen van talenten uit meer dan 50 landen is er een selectie gemaakt. Een volledige overzicht van de deelnemers vind je hier: deelnemers.
Visit the website of FASHIONCLASH Festival.

Posted 6 June 2015

Share this:
|

GENDER editie
FASHIONCLASH is er van overtuigd dat mode als een kunstvorm kansen creëert om controversiële onderwerpen in onze hedendaagse maatschappij bespreekbaar te maken. Het overkoepelend thema tijdens het FCF Festival 2015 is GENDER. Dit thema geeft de campagne en duidelijke richting en fungeert als bindingsmiddel voor het hele festival. Het is voornamelijk zichtbaar in de verschillende expositie ruimtes (verspreid doorheen het stadscentrum van Maastricht) zowel als de expositie op de hoofdlocatie. FASHIONCLASH nodigt u graag uit om de diversiteit van de mensheid te vieren. We zijn immers de mening aangedaan dat kledingdracht een extensie is van het eigen ik, de eigen persoonlijke identiteit. Een autonome identiteit is immers het recht van ieder mens. Mode bied in dit opzicht een ongekende vrijheid.
Daarom tracht FASHIONCLASH u uit te dagen om na te denken over een wereld waarin de grenzen ten aanzien van vastgeroeste genderrollen en identiteiten ophouden te bestaan. Is dit een mogelijke werkelijkheid of een blindmakende utopie?

Fashionclash Festival deelnemer
Hana Frisonsova
Foto: Adam Krena

Fashionclash Festival deelnemer
Rafael Kouto Bonaventure & Niederhauser

Programma hoofdlocatie: SAMdecorfabriek 12 t/m 14 Juni
De modeshows zijn bedoeld om jonge ontwerpers een platform te bieden om hun sublieme collecties te tonen aan een divers publiek. Zo kun je de collecties bewonderen van Flora Miranda, Judith van Vliet x Chris van den Elzen, Joelle Boers, Rafael Kouto, Wilfried Lantoine, Bola, Kaho To, CARLOTAOMS, Bluedenîmes - Minou Lejeune, schoenen show van Dutch Shoe Academy en vele andere niet te missen shows.

Naast de door FASHIONCLASH geselecteerde collecties zal ook het ingenieus werk van de afstuderende studenten, die de mode opleiding aan het MAFAD (Maastricht Academy of Fine Arts and Design) afronden, te bewonderen zijn op de catwalk. Diezelfde catwalk fungeert tevens als een podium voor performances zowel als de uitreiking van de Awards die zal plaatsvinden op de laatste festival dag.

Het catwalk programma wordt aangevuld door de Gender-expositie. De voormalige decorfabriek 'Mosa' zal hiervoor tijdelijk worden omgebouwd tot een innovatief museum waarin de geselecteerde de visies van de deelnemende
kunstenaars laten zien zoals het werk van Matthijs Holland, Amber Ambrose Aurele x Kesha Felipa, Camiel Fortgens en BEGUM YILDIRIM. Ontwerpster. Juliette Heijnen geeft een performance in de expositie ruimte.
 
VERWEVEN 2015, een project vormgegeven door Nina Willems, beloofd dit jaar weer een van de hoogtepunten van de expositie te worden. Deelnemende ontwerpers in het VERWEVEN project zijn David Laport, Loes van Nijnatten en Schueller de Waal. De expositie ruimte dient ook als locatie voor het iconische Clash Project, een van de kern projecten. Dit project benadrukt de uiteenlopende verbindingen tussen verschillende kunstdisciplines en visies. Hierdoor belichaamd het de
interdisciplinaire denkwijze die FASHIONCLASH tracht te verspreiden. Jaarlijks worden er tien kunstenaars uitgenodigd wiens werk op het eerste zicht niets met mode te maken heeft. Hen wordt gevraagd om het thema toe te lichten in het kader van hun discipline in relatie tot mode. Dit zet aan tot een 'clash' van disciplines en praktische vormgeving waardoor een nieuwe hybride vorm van ontwerp ontstaat. → http://fashionclash.nl/clash-project-2015/
 
De 'designer' Market maakt het Festival programma op de hoofdlocatie compleet. Dertig ontwerpers krijgen hier de kans om hun kledingcollecties of andere ontwerpen te verkopen aan het bezoekende publiek. Dit is een uitgelezen kans om unieke kleding, sieraden en accessoires te bemachtigen van One Wolf, MEES design, Bas Timmer, Argument Bijoux, Mies Nobis, PAVILJONS, Leonie & Lois – Spijkerbrij, Yojiro Kake, Rakel Blom enz.

MAFAD afstudeer klas
Mona Steinhaeusser
Foto 2014 Peter Stigter

MAFAD afstudeer klas
Julia Aumann
Foto 2014 Peter Stigter

MAFAD afstudeer klas
Rachel Prijs
Foto 2014 Peter Stigter

FASHIONCLASH Side Program, diverse locaties in Maastricht 11-14 juni
Het FASHIONCLASH Side Program is een flankerend programma verspreid door de binnenstad van Maastricht.
Aangezien de catwalk shows plaatsvinden in de late namiddag zijn deze uiteenlopende events en exposities de ideale kennismaking met Maastricht modestad.

Het festival programma biedt voor ieder wat wils en brengt zo het brede publiek in aanraking met de kunst van mode. Zo zal de Bijenkorf de fascinerende Showpieces expositie tentoonstellen en Dominicanenkerk toont mini collecties van 3de jaars van MAFAD academy.

Aangeleverd door het Modemuseum Hasselt exposeert het Bonnefantenmuseum een reeks silhouetten die de evolutie ten aanzien van de gender codes in 20ste eeuw in beeld brengen met iconische ontwerpen van Yves Saint Laurent en Paul Smith. Theater performer Luca Szymkowiak toont een installatie en een performance in Marres.

Fashioncrash Festival deelnemer
Yojiro Kake
Foto: Peter Stigter

Fashioncrash Festival deelnemer
Domino Vugts - Bente Snijkers

De 'Meet the Maker' expositie in Bureau Europa geeft de bezoekers de kans om de kunstenaars persoonlijk te ontmoeten. Centre Ceramique zal u verleiden om te reflecteren over de relatie tussen mode en gender tijdens 'Fashion Talk', met mode icoon en journalist Aynouk Tan als moderator. Centre Ceramique is daarnaast ook de locatie voor het talentontwikkelingsproject, 'Meet the Industry', waar de aanstomende talenten die deelnemen aan het FCF Festival de mogelijkheid hebben om te netwerken met professionals die reeds in de modesector werkzaam zijn.

Bij het Museum aan het Vrijthof is er een mini expo van het MIJNshop/MIJNcollectie project dat ontwikkeld is in het kader van de Jaar van de Mijnen in Heerlen. Dit project is tot stand gekomen in samenwerking met SCHUNCK* en 100% Heerlen. Daarbij zijn er ook installaties van Lisa Schamlé, Luca Tichelman, Hean Kim, Studio IKKAI en Malou Beemer/Eef Lubbers.

'Fashion Film Night Out' vindt plaats in de Lumiere cinema op 11 Juni en is een vertoning van korte modefilms. Als al dit je zintuigen nog niet prikkelt zijn er nog verschillende exposities 'Designers in Stores' te bezichtigen in inventieve stores zoals PL-Line, Stijl Maastricht, Festen, Noir, Mayfair, Conflict en Le Marais Deux & Koffie.

Fashionclash Festival deelnemer
Linda Friesen
Foto Bob mans

www.fashionclash.nl, #FASHIONCLASH
See Agenda> Gendercodes in fashion throughout the 20th century
 
Venue:
SAM DECORFABRIEK
Stichting Ateliers Maastricht
Achter de Barakken 31a
6211 RZ Maastricht
Netherlands
+31 (0)43-361 4561
sam-ateliers.nl

Fashionclash Festival deelnemer
Balo
Photo: Bartek Szmigulski

Fashionclash Festival deelnemer
Amber Ambrose Aurele
Photo: Charlotte Visser

Fashionclash Festival deelnemer
Judith van Vliet x Chris van den Elzen

Copyright © 2013-2020  Textile is more!        Copyright, privacy, disclaimer