Find

René Pingen
Foto: inga Powilleit
©Stedelijk Museum 's-Hertogenbosch

IN MEMORIAM: RENÉ PINGEN (1959-2016)

Share this:

|

Museumdirecteur René Pingen (56) volkomen onverwacht overleden
 
Tot onze grote schok heeft ons vandaag 12/3/2016 het bericht bereikt dat René Pingen vanochtend is overleden. René Pingen was sinds eind 2009 directeur van het Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch.
 
Zijn passie voor de actuele kunst en de rol die het museum speelt in de huidige samenleving is een blijvende bron van inspiratie voor ons. Het verlies van René slaat een gat in de vele plannen en dromen die hij samen met ons wilde realiseren.
Raad van Toezicht en medewerkers Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch
 

Posted 15 March 2016

Omroep Brabant schreef
“Volkomen onverwacht is vandaag in Eindhoven René Pingen (56) overleden. Pingen was sinds 2009 directeur van het Stedelijk Museum 's-Hertogenbosch. Onder zijn leiding kreeg het museum een nieuw gebouw. Ook was hij verantwoordelijk voor de samenwerking met het Noordbrabants Museum in het Bossche Museumkwartier, een samenwerking die voor beide musea veel positiefs heeft opgeleverd. Zijn plotselinge dood is voor veel mensen een klap.”
 
Voordat René Pingen naar het Stedelijk Museum 's-Hertogenbosch ging, was hij directeur van Museum Jan Cunen in Oss. Bij dat museum heeft hij ook als conservator gewerkt. Pingen promoveerde als kunsthistoricus met de studie 'Dat Museum is een Mijnheer', over de geschiedenis van het Van Abbemuseum in Eindhoven.
 
Samen met de kunstenaars
René Pingen was een vriendelijke en toegankelijke man die met aanstekelijk enthousiasme kon praten over kunst en over de samenwerking met hedendaagse kunstenaars die volgens hem voor zijn museum het belangrijkste was.
 
Hij was ook een betrokken man. Vorig jaar mengde hij zich nog in de discussie over de toekomst van museum Jan Cunen. Samen met een groep andere museumdirecteuren was hij teleurgesteld over de koers die de gemeente Oss - gedwongen door bezuinigingen - voor het museum uitstippelde. Hedendaagse kunst moest volgens hem bij Jan Cunen een veel grotere rol blijven spelen.
 
Opvolger Yvonne Joris
René Pingen was bij het SMS de opvolger van Yvonne Joris. Joris stapte op als museumdirecteur omdat zij zich niet kon vinden in de plannen om het SMS samen met het Noordbrabants Museum onder te brengen in één museumkwartier waarbij de musea zelfstandig bleven maar intensief zouden samenwerken.
 
Pingen zag dat idee wel zitten en bleek ook goed samen te kunnen werken met Charles de Mooij, de directeur van het Noordbrabants museum. Sinds de opening van het Museumkwartier trekken beide musea meer bezoekers.
 
Geluk
In het SMS loopt op dit moment het mede door René Pingen bedachte meerjarenproject 'Reinventing Happiness'. Het project onderzoekt op een kunstzinnige manier de factoren in een samenleving die mensen gelukkig maken. Pingen was van plan de Bossche gemeentepolitiek van de resultaten op de hoogte te houden.”
 
STEDELIJK MUSEUM ‘S-HERTOGENBOSCH
De Mortel 4
NL-5211 HV 's-Hertogenbosch
+31 (0)73-6273680
info@sm-s.nl
http://www.sm-s.nl

Copyright © 2013-2020  Textile is more!        Copyright, privacy, disclaimer